Sari la conținut

Alcoolul excesiv ca aliat împotriva Alzheimerului? Află dacă ești în grupul „norocos”!

consumul de alcool
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Consumul de alcool

Un nou studiu sugerează că un consum ridicat de alcool ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de Alzheimer. Dar doar pentru persoanele albe, educate și din clasa de mijloc. Descoperă ce spune știința și cât de real este acest paradox.

Un studiu scoate la iveală o ipoteză surprinzătoare și controversată.

Potrivit acestuia, consumul excesiv de alcool ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer; dar numai în rândul unui anumit segment demografic: persoanele albe, educate și din clasa de mijloc.

Alcoolul te poate proteja de Alzheimer? Studiul care pune totul sub semnul întrebării

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, datele analizate au arătat că adulții în vârstă care consumau alcool frecvent (uneori chiar în exces) aveau o probabilitate mai mică de a fi diagnosticați cu Alzheimer sau alte forme de demență.

Însă acest efect protector a fost observat doar în rândul indivizilor cu un nivel ridicat de educație și un statut socio-economic solid.

Cu alte cuvinte, nu e vorba despre un mesaj pro-alcool general, ci despre o corelație complexă între stilul de viață, educație, acces la servicii medicale și, da – consumul de alcool.

creier
Sursă foto: Getty Images

De ce ar putea alcoolul „proteja” creierul

O ipoteză este că alcoolul în cantități moderate sau chiar mari poate stimula circulația sângelui la nivel cerebral și reduce stresul. Aceștia sunt factorii care ar putea contribui la o sănătate cognitivă mai bună pe termen lung, potrivit Medical Daily.

Însă beneficiile apar doar dacă sunt combinate cu alți factori protectivi, precum un nivel înalt de educație și un stil de viață activ din punct de vedere intelectual și social.

Mare atenție: Nu înseamnă că ești „protejat” dacă bei mult

Specialiștii avertizează că nu trebuie interpretat greșit acest studiu. Consumul excesiv de alcool este asociat cu multiple riscuri grave:

Cu alte cuvinte, alcoolul nu este un medicament preventiv pentru Alzheimer. Iar dacă nu faci parte din grupul cu „profilul protector” – alb, educat, clasă de mijloc – riscurile pot depăși cu mult eventualele beneficii.

Acest studiu ridică întrebări interesante despre legătura dintre stilul de viață, statutul social și sănătatea mintală.

Deși alcoolul pare să joace un rol în această ecuație, nu este recomandat ca mijloc de prevenție pentru Alzheimer. Însă cercetarea continuă – și cu siguranță vom afla mai multe în anii următori.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel