Sari la conținut

Pensionarii, loviți din plin în 2025. Ce sumă pierd seniorii din cauza CASS, în funcție de pensie

Sursă foto: Social Media colaj

Pensionarii cu venituri peste 3.000 lei, afectați din august 2025 de noua taxă CASS. Rețineri directe din pensie

Începând cu luna august 2025, pensionarii din România care încasează pensii lunare mai mari de 3.000 de lei vor simți impactul noilor măsuri fiscale introduse de Guvern. Cea mai importantă dintre acestea este aplicarea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS), menită să extindă baza de contribuabili pentru a reduce deficitul bugetar.

Se introduce CASS pentru pensiile ce depășesc 3.000 de lei

Ministrul Muncii, Florin Manole, a explicat că aproximativ 2.911.000 de pensionari nu vor fi afectați de această măsură, deoarece veniturile lor lunare sunt sub plafonul de 3.000 de lei. Pentru ceilalți, însă, noua reglementare înseamnă rețineri directe din pensie.

Potrivit oficialului, contribuția CASS se aplică doar sumei care depășește pragul de 3.000 de lei, în procent de 10%. Spre exemplu, un pensionar cu o pensie de 3.100 de lei va plăti 10 lei pe lună. În schimb, pentru pensiile mari, impactul devine semnificativ – o pensie de 15.000 lei va suporta o reținere lunară de aproximativ 1.200 de lei.

Pensiile de peste 3.000 de lei sunt mari”, a declarat premierul Ilie Bolojan, stârnind nemulțumiri în rândul pensionarilor.

Cine scapă de contribuția CASS

Guvernul precizează că veniturile pensionarilor sub 3.000 de lei rămân neimpozitate cu CASS. Astfel, cei mai vulnerabili nu vor resimți efectul acestei măsuri. Totuși, 1.782.000 de pensionari vor fi afectați în mod direct.

Cresc contribuabilii la sistemul de sănătate

Conform estimărilor oficiale, numărul total de contribuabili la sistemul public de sănătate va crește de la 6 la 8 milioane de persoane. Printre noile categorii obligate să plătească CASS se numără:

  • persoane întreținute de asigurați;

  • personal monahal;

  • bolnavii incluși în programele naționale de sănătate (cu excepția celor oncologici);

  • persoane persecutate politic;

  • șomeri;

  • beneficiari ai venitului minim de incluziune.

Premierul Ilie Bolojan a susținut că aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea excepțiilor și echilibrarea sistemului bugetar:

„Scopul este de a mări numărul celor care contribuie la sistemul public de sănătate și de a elimina anumite excepții.”

Nicio creștere pentru pensiile speciale sau punctul de referință

Măsurile fiscale vin la pachet cu blocarea actualizării pensiilor speciale și a punctului de referință, care nu vor mai fi indexate cu inflația până la sfârșitul anului 2026. Așadar, timp de doi ani, aceste venituri nu vor înregistra nicio creștere, indiferent de evoluția prețurilor sau a economiei.

Nemulțumiri și efecte sociale

Declarațiile recente ale premierului au fost aspru criticate de reprezentanți ai pensionarilor și din societatea civilă. Într-un context economic dificil, marcat de inflație și scumpiri constante, orice reducere a veniturilor afectează direct calitatea vieții a milioane de români în vârstă.

Începând cu august 2025, pensionarii care primesc peste 3.000 de lei lunar trebuie să se pregătească pentru rețineri de 10% din suma ce depășește acest plafon. Deși Guvernul susține că măsura este una de responsabilitate fiscală, aproape 2 milioane de seniori vor simți în mod direct impactul acestei decizii, potrivit Playtech.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel