Din cuprinsul articolului
Trusa medicală perfectă de vacanță: ce nu trebuie să-ți lipsească în vacanța de vis. „Ne poate scuti de drumuri la farmacie sau, mai rău, la spital”.
Vacanța ar trebui să fie despre relaxare și bucurie, nu despre griji și neplăceri medicale. Dr. Adina Alberts ne atrage atenția că „o trusă medicală bine pregătită îți poate salva concediul”.
Investiția în câteva produse esențiale în bagaj poate face diferența între un sejur reușit și o destinație marcată de probleme.

Dr. Adina Alberts: Trusa medicală perfectă de vacanță
Indiferent dacă pleci la mare, la munte sau peste hotare, anumite produse nu pot fi ignorate:
- Loțiune de protecție solară- indispensabilă: „Loțiunea de protecție solară… nu trebuie să lipsească din trusa de vacanță, indiferent de destinație”.
- Pansamente sterile și dezinfectanți- utile în caz de mici tăieturi sau iritații provocate de activități outdoor.
- Antiinflamatoare și antipiretice (ibuprofen, paracetamol)- „utile în caz de febră sau diverse inflamații”.
- Antihistaminice- esențiale pentru reacții alergice sau înțepături: „antihistaminice, esențiale în caz de înțepături de insecte sau reacții alergice neașteptate”.
- Spray repelent, mai ales în zone cu vegetație- oferă un scut împotriva țânțarilor.
- Antispastice, antidiareice și enzime digestive- pentru gestionarea tulburărilor digestive rezultate din schimbarea alimentației.
- Dezinfectante urinare- utile în special pentru femei, în caz de infecții urinare minore provocate de expunerea la umezeală.
- Vitamina C efervescentă– „blochează radicalii liberi… e utilă și în caz de expunere îndelungată la soare” și ajută la neutralizarea clorului din piscină, mai ales pentru copii.
Trusa completă: suplimente și remedii naturiste
Pentru o experiență completă și fără complicații, dr. Alberts recomandă:
- Medicamente fără prescripție: pastile/răceală, siropuri pentru copii, medicamente pentru răul de mișcare.
- Creme calmante: utile în caz de arsuri solare sau mâncărimi de la insecte.
- Picături pentru ochi și bomboane antitusive: utile în medii climatizate sau uscate.
- Ceaiuri și uleiuri esențiale: mușețel (antiseptic, antiinflamator), sunătoare (somnifer, anxiolitic), pelin (antiviral, repelent), cimbrișor (digestiv, antitusiv).
- Pregătire pentru malaria: în cazul deplasărilor în zone endemice, se recomandă o schemă cu hidroxiclorochină înainte de plecare. „Consultați medicul de familie, pentru a ști cum să faceți acest lucru. De regulă, cu două – trei săptămâni înainte de a pleca, se administrează doze controlate de Plaquenil sau altele asemenea, dozat în funcție de numărul de kilograme, pentru a face față cu brio riscului de a contracta malaria”.
O vacanță fără griji începe cu o trusă medicală simplă, bine organizată și adaptată fiecărei familii. Așa cum spune dr. Alberts, nu e doar o grijă în plus, ci o „investiție minimă” care ne „poate scuti de drumuri la farmacie sau, mai rău, la spital”, potrivit romaniatv.net.
Cu o atenție minimă -loțiune solară, calmante, remedii digestive, vitamine- și accesorii precum ceaiuri sau creme calmante, poți avea parte de o vacanță relaxantă, activă și lipsită de neplăceri.