Sari la conținut

Toți pacienții internați în spitale au acum un nou drept! A apărut documentul care schimbă toți

spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Începând cu 14 iulie 2025, pacienții internați în spitalele din România vor avea posibilitatea de a semnala, rapid și simplu, orice neregulă privind calitatea hranei primite în unitățile medicale. Ministerul Sănătății a lansat un formular online, disponibil pe site-ul oficial al instituției, prin care pacienții pot transmite reclamații legate de mâncarea primită în spital.

Platforma digitală oferă posibilitatea atașării de fotografii cu porțiile servite, facilitând astfel documentarea nemulțumirilor. Formularul este accesibil inclusiv de pe telefonul mobil, cerând informații precum: nume, prenume, localitate, spitalul și secția unde este internat pacientul, dar și data la care a fost servită masa reclamată.

Această inițiativă vine ca răspuns la numeroasele plângeri primite de-a lungul timpului privind calitatea, cantitatea alimentelor și utilizarea unor produse expirate sau de proastă calitate în spitalele din România.

Lege în curs de elaborare privind îngrijirea pacienților în stadiu terminal

Tot în contextul modernizării sistemului medical românesc, autoritățile pregătesc o lege dedicată îngrijirii pacienților aflați la finalul vieții. Proiectul urmărește să reglementeze sprijinul oferit pacienților cu boli în stadiu avansat, dar și familiilor acestora, punând accent pe paliație și respectarea principiilor etice în actul medical.

„Trebuie să avem o legislaţie modernă şi care să corespundă nevoilor actuale ale sistemului de sănătate, ale pacienţilor, aşteptărilor medicilor, o legislaţie care să permită şi să ajute o funcţionare mult mai optimă, o eficientizare a sistemului de sănătate. Ori legislaţia privind îngrijirea pacientului la sfârşitul vieţii şi legiferarea corespunzătoare a paliaţiei sau a pacientului aflat deasupra posibilităţilor terapeutice reprezintă un pas important tocmai în modernizarea legislaţiei în domeniul sănătăţii”, a declarat pentru news.ro prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„Şi cred că noi, medicii, şi în primul rând pacienţii şi aparţinătorii şi de fapt întreaga societate românească, aşteaptă de la noi reglementări foarte clare şi noi în sănătate, dar în special în acest domeniu care este unul în care sunt foarte multe elemente implicate şi în care principiile etice trebuie să primeze, bineînţeles, ca în orice act medical. Dar această categorie din legislaţie este una care presupune nişte procese foarte dificile şi care au o mare încărcătură emoţională”.

Terapia durerii: un alt drept esențial pentru pacienți

O altă lege adoptată în 2024, dar care își va produce efectele pe scară largă în 2025, vizează dreptul asiguraților la servicii medicale pentru terapia durerii. Acest pachet de servicii include diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea durerii acute sau cronice, atât la copii, cât și la adulți, având ca scop principal îmbunătățirea calității vieții prin controlul eficient al durerii.

Sursa: BZI

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel