Sari la conținut

Nu subestimați aceste semne: Boala poate afecta mai mult decât articulațiile

Osteoartroza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Artrita reumatoidă este o boală cronică gravă. Boala afectează de obicei articulațiile – cel mai adesea cele ale mâinilor, încheieturilor mâinilor și genunchilor, iar sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase ale organismului.

Uneori, însă, artrita reumatoidă se poate manifesta și în afara articulațiilor, afectând organe importante precum plămânii, inima, vasele de sânge, ochii și pielea.

Boswellia, rășina, numită tămâie (în special cea din Boswellia sacra), este folosită de mii de ani în medicina tradițională, în special în Ayurveda și medicina chineză, pentru diverse afecțiuni, este un remediu natural care poate ajuta la reducerea durerilor și inflamațiilor articulare.

Deși boala este cronică și nu poate fi vindecată complet, cu îngrijire și tratament adecvat, este posibil să se amelioreze semnificativ simptomele și să se reducă riscul apariției problemelor de sănătate asociate.

Boala se manifestă de obicei prin următoarele simptome:

  • Durere articulară, sensibilitate, durere și umflare;
  • Slăbiciune generală;
  • Scăderea poftei de mâncare și pierderea bruscă în greutate;
  • Creșterea temperaturii corpului;
  • În stadii mai avansate – deformare și curbură pronunțată a articulațiilor;

Mai mult, unguentul de tătăneasă este utilizat pentru durerile articulare și herniile de disc.

Un semn tipic al artritei reumatoide este manifestarea simetrică a simptomelor – de exemplu, durerea în brațul drept este însoțită de durere în stâng, iar disconfortul în genunchiul stâng este însoțit de o senzație similară în dreptul.

La primele semne ale artritei reumatoide, este imperativ să se solicite sfatul unui reumatolog. Dacă afecțiunea este neglijată, boala poate provoca leziuni grave și ireversibile articulațiilor, ceea ce complică semnificativ tratamentul ulterior.

Cine sunt dușmanii articulațiilor?

articulatii dureroase
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Inamicul nr. 1: „Foc” intern care arde încet cartilajul

În corp poate exista un foc invizibil care arde, numit inflamație sistemică. Nu provoacă febră precum o răceală, dar face articulațiile slăbite și fragile. Cel mai rău lucru este că este alimentată de ceea ce mâncăm. Zahărul, uleiurile procesate (în special cele rafinate) și prea multă făină sunt cele care adaugă combustibil la foc.

Ce să facem? Ceva ușor și rapid de realizat – eliminăm zahărul și uleiurile ieftine, înlocuindu-le cu ghee, ulei de măsline și ulei de semințe de in. De asemenea, adăugăm în dietă turmeric, ghimbir și ceai verde– acești antioxidanți ajută și la reducerea inflamației.

Inamicul nr. 2: Deshidratarea, care distruge articulațiile din interior

Bei suficientă apă? Majoritatea oamenilor ar spun: „Desigur!” Dar, în realitate, mulți dintre noi credem doar că bem suficientă apă. Lichidul sinovial este aproape apă pură, iar dacă nu este suficient, cartilajul se uzează ca niște bucăți uscate de cauciuc care se freacă unele de altele. Cu cât îmbătrânim, cu atât reacția noastră la sete devine mai proastă. Corpul uită literalmente să ceară apă.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel