Din cuprinsul articolului
Statisticile sunt din ce în ce mai alarmante în ultimii ani! Unul din trei români are o boală digestivă, care apare de regulă din cauza stresului, a dietei dezechilibrate şi a stilului de viaţă haotic.
Boala ulceroasă afectează 10-15% din populaţia planetei, existând dovezi ştiinţifice că această maladie este provocată, pe lângă predispoziţia familială, de infectarea cu Helicobacter Pylori, o bacterie care supravieţuieşte acidului gastric din stomac.
De altfel, un nou studiu recent avertizează că bacteria Helicobacter pylori, frecvent contractată în copilărie și care poate rămâne latentă în organism timp de ani de zile, ar putea sta la baza a milioane de cazuri de cancer de stomac în următoarele decenii.
Cancer gastric cauzat de o bacterie latentă
Cercetătorii de la Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (CIRC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au analizat impactul infecției cronice cu această bacterie, considerată „principalul factor de risc cunoscut pentru cancerul de stomac”.
Analiza s-a concentrat pe generația născută între 2008 și 2017, utilizând o simulare extinsă pentru a estima numărul potențial de cazuri de cancer gastric în condițiile menținerii actualelor strategii de prevenție și tratament. Simulările iau în calcul factori precum incidența cancerului pe grupe de vârstă, speranța de viață și tendințele demografice, potrivit News Atlas.

Apeluri la un vaccin global
Distribuția geografică a cazurilor arată că Asia va fi cea mai afectată regiune, cu 10,6 milioane de cazuri, urmată de Americile de Nord și Sud (2 milioane) și Africa (1,7 milioane). Chiar și în scenariile în care eficiența programelor de tratament ar fi de 80% sau 90%, între 60% și 68% din cazuri ar putea fi evitate.
Cercetătorii subliniază că astfel de măsuri de prevenție sunt „rentabile” și „accesibile chiar și mediilor cu venituri reduse”, fiind comparabile ca impact cu campaniile de vaccinare împotriva HPV sau hepatitei B.
Totodată, specialiștii cer investiții urgente în dezvoltarea unui vaccin împotriva bacteriei, amintind că „acest tip de cancer rămâne o amenințare mondială, în special pentru tânăra generație”, având în vedere că, în ultimii ani, incidența cancerului gastric a crescut alarmant în rândul persoanelor sub 50 de ani.
Sucurile de legume, tratament adjuvant redutabil
Sucul de varză, cu un conţinut bogat de vitamina U (factor antiulceros) şi vitamina K (are acţiune antihemoragică), ajută la vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale. Se iau zilnic 100 ml înainte de fiecare masă, dupa care nu se mai mănâncă nimic timp de o jumătate de oră.