Din cuprinsul articolului
Delicioase, dar și dăunătoare! Piersicile sunt fructe delicioase, aromate și zemoase, care nu întâmplător sunt considerate un simbol al verii. Sunt bogate în vitaminele A, C, E, potasiu, fibre și antioxidanți. Însă se pare că consumul lor nu este potrivit pentru toată lumea. Există 3 categorii de persoane care pot fi dăunate consumului acestui fruct.
3 categorii de persoane care nu au voie să consume piersici

- Prima categorie o reprezintă persoanele cu alergii sau intoleranțe alimentare. Piersicile sunt un alergen destul de puternic. Pot provoca mâncărimi, inflamarea feței, a buzelor, a limbii. Mai mult, pot provoca erupții cutanate și, în cazuri severe, chiar șoc anafilactic. Adesea, la persoanele sensibile la polenul de mesteacăn se observă o alergie la piersici – aceasta se numește alergie încrucișată. De asemenea, coaja piersicii conține peri microscopici care pot irita membrana mucoasă a gurii și gâtului, scrie publicația Health.
- Persoanele cu diabet zaharat sau prediabet ar trebui să fie atente și la piersici. Aceste fructe au un indice glicemic mediu și conțin multă fructoză. O piersică medie conține până la 15 g de carbohidrați. Acest lucru poate duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, diabeticii ar trebui să monitorizeze cu atenție cantitatea de fructe consumată și să acorde preferință soiurilor mai puțin dulci sau acrișoare. Piersicile din conservă ar trebui excluse complet – au prea mult zahăr.
- Persoanele cu gastrită, ulcere sau aciditate ridicată a stomacului reprezintă a treia categorie de persoane care ar trebui să fie atente cu acest fruct. Piersicile conțin acizi organici care pot irita mucoasa gastrică. Consumul acestor fructe pe stomacul gol sau în cantități mari provoacă adesea arsuri la stomac, dureri abdominale, balonare sau chiar exacerbarea bolilor gastrointestinale cronice. Trebuie să fiți deosebit de atenți în timpul exacerbărilor sezoniere.
Beneficiile piersicilor
În ceea ce privește beneficiile piersicilor, acestea conțin fibre solubile, care elimină sărurile metalelor grele și toxinele, scad nivelul colesterolului din sânge, elimină excesul de lichide din organism, asigură funcționarea normală a mușchiului cardiac și scad tensiunea arterială. Piersicile conțin o cantitate suficientă de beta-caroten, care poate avea un efect pozitiv asupra vederii, în plus, această componentă susține și o microfloră intestinală sănătoasă.