Din cuprinsul articolului
De la Imperiul Roman la Uniunea Sovietică și Iugoslavia, numeroase națiuni cândva suverane au dispărut statal, s-au contopit sau s-au fragmentat în mai multe teritorii. Hărțile se schimbă, adesea mai repede decât credem.
Experţii citaţi de Stars Insider atrag atenţia că schimbările climatice amenință liniile de coastă și resursele, iar vechile granițe coloniale sunt supuse presiunilor politice și etnice, fiind posibil ca unele dintre țările de astăzi să nu mai existe peste 50 de ani. Iată cîteva exemple!
Insulele Maldive, care se află la mică distanță de nivelul mării, pierd încet teren, la propriu. Pe măsură ce oceanele cresc, națiunea insulară caută deja țărmuri mai sigure, chiar cumpărând terenuri în străinătate ca o casă de rezervă pentru locuitorii săi.
Belgia, o ţară divizată lingvistic şi nu numai
Motto-ul Belgiei, „Unitatea face puterea”, pare mai degrabă optimist decât adevărat. Flandra, vorbitoare de limbă olandeză, și Valonia, vorbitoare de limbă franceză, trăiesc deja ca țări separate, divizate prin limbă, politică, mass-media și viața de zi cu zi.
Capitala Bruxelles, un oraș născut ca un compromis în 1830, este ultimul liant care ține Belgia unită. Însă tensiunile lingvistice și culturale în creștere amenință să rupă acest tampon artificial, împingând țara mai aproape de o divizare.

Istoria Bosniei este turbulentă, iar sistemul său politic rămâne un mozaic complex, menținut de Acordurile de la Dayton din 1995. Țara este împărțită în două entități autonome, guvernate de trei președinți care reprezintă principalele grupuri etnice, alături de mai multe zone administrative speciale.
Viitor incert pentru cea mai comunistă ţară din lume
La rândul său, Coreea de Nord a rezistat nenumăratelor predicții de colaps, dar viitorul său rămâne incert. Foametea continuă să favă ravagii în rândul populaţiei asiatice, în ciuda campaniilor agricole neobosite, în timp ce mass-media se supune controlului strict al regimului comunist şi face dificilă obţinerea oricîror informaţii de actualitate.
Soarta țării ar putea depinde de ceea ce se va întâmpla după dinastia Kim. Un vid de putere, un colaps intern sau presiuni externe ar putea remodela peninsula coreeană, putând astfel să pună capăt Coreei de Nord ca stat separat prin reunificare.
De la căderea lui Gaddafi în 2011, Libia a fost divizată între guverne rivale. Haosul reflectă trecutul său: înainte de dominația colonială, regiuni precum Tripolitania, Cirenaica și Fezzan funcționau mai mult ca state separate decât ca o țară unificată.
Libia poate avea rezerve vaste de petrol, dar acest lucru nu s-a tradus în unitate națională. Mai mult de un deceniu fără o guvernare centrală eficientă a adâncit diviziunile, iar cu fiecare an care trece, reunificarea pare mai puțin probabilă.
Unitatea Regatului Unit, sub presiune
De la Brexit încoace, apelurile Scoției pentru independență au crescut, fiind alimentate de frustrarea cauzată de retragerea din UE.
De asemenea, Irlanda de Nord se confruntă cu o incertitudine crescândă, deoarece consecințele Brexitului și schimbările demografice împing reunificarea Irlandei de la o idee îndepărtată la o posibilitate reală. În orice caz, viitorul Regatului Unit ar putea arăta foarte diferit.
Lupta Spaniei cu separatismul regional dezvăluie fisuri adânci şi nebănuite. Criza independenței catalane din 2017 a arătat cât de repede pot identitățile locale puternice să conteste chiar și democrațiile europene de lungă durată.
Tensiunile persistă, chiar dacă Spania se menține fermă prin legi și forță. Economia puternică și identitatea unică a Cataloniei mențin vii speranțele de independență, în timp ce Țara Bascilor se bucură de o autonomie semnificativă, menținând separatismul foarte viu.
Din 1974, Cipru a fost divizat între Republica recunoscută la nivel internațional și Ciprul de Nord, susținut de Turcia și recunoscut doar de această ţară. În ciuda presiunilor și negocierilor de pace din partea UE, diviziunile etnice mențin insula divizată.
Deceniile de separare au modelat două societăți distincte de o parte și de alta a zonei tampon a Ciprului. Reunificarea fiind din ce în ce mai dificilă, insula se confruntă cu un viitor în care fie își va vindeca diviziunea, fie va accepta separarea formală.
Republica Moldova se clatină într-un dans geopolitic incert
Nu în ultimul rând, Republica Moldova se clatină într-un dans geopolitic incert între teritoriul său oficial și regiunea separatistă Transnistria, un stat nerecunoscut la nivel internaţionat, dar strategic susținut de Rusia din 1992 încoace.
Provocările cu care se confruntă Rep. Moldova se adâncesc cu Găgăuzia pro-rusă și legăturile cu România, prinsă între Est și Vest, iar conflictul din Ucraina îi face viitorul tot mai șubred.