Din cuprinsul articolului
În România, una dintre tradițiile ce însoțesc sărbătorile de nuntă este formarea unor coloane de mașini decorate cu panglici, flori, jucării sau luminițe, însoțite de claxoane sonore care anunță trecerea alaiului. Însă legislația rutieră are reguli clare pentru aceste obiceiuri, iar cine le încalcă riscă amenzi usturătoare!
Codul Rutier reglementează strict circulația coloanelor oficiale, precum cele militare sau funerare, care trebuie să se deplaseze organizat, pe maximum trei șiruri și să ocupe o singură bandă de circulație. Pentru coloanele de nuntași nu există reguli speciale, deci aceleași norme generale se aplică.
Când poate fi folosit claxonul?
Regulile din Codul Rutier 2025 sunt clare în privința utilizării claxonului: acesta trebuie folosit exclusiv pentru avertizarea unui pericol iminent, nicidecum ca manifestare festivă. Mai exact, avertizarea sonoră trebuie să se audă de la o distanță minimă de 25 de metri și să nu provoace reacții periculoase în trafic, scrie promotor.ro.

Prin urmare, claxonatul în cadrul unei coloane de nuntași, chiar dacă este un obicei larg răspândit, nu este conform legii. Instructorul auto Marian Croitoru, fost polițist, precizează că, deși autoritățile uneori tolerează aceste manifestări, abuzul, mai ales pe timp de noapte, poate duce la sancțiuni sau reclamații pentru tulburarea liniștii publice.
Montarea de sisteme luminoase neomologate (de exemplu leduri colorate pe capotă) este interzisă și poate atrage reținerea certificatului de înmatriculare și o amendă substanțială, peste 4.000 de lei.