Sari la conținut

Culorile fructelor. Ce semnificație au pentru sănătate?

fructe
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Consumul zilnic de fructe este adesea recomandat de medici pentru sănătatea organelor. Doar prin respectarea acestei reguli aparent simple, o persoană se va simți bine și va avea mai puține probleme de sănătate. Cu toate acestea, înainte de a include fructe sau legume în dieta zilnică, trebuie să acordăm atenție și culorilor.

Fructele și legumele joacă un rol important în menținerea sănătății

De aceea, pentru a fi sănătoși și a ne bucura de frumusețea corpului nostru, trebuie să mâncăm zilnic fructe și legume din fiecare grup de culori.

Fructe de culoare roșu aprins

zmeura
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Există multe proverbe care vorbesc despre dragostea oamenilor pentru culoarea roșie și nuanțele acestei culori strălucitoare. Acum amintește-ți ce reacții ai când vezi fructe roșii. Acestea stimulează cu siguranță pofta de mâncare, dar, de fapt, sunt apreciate pentru conținutul ridicat de licopen, care este considerat o excelentă măsură preventivă împotriva cancerului. Astfel de fructe sunt căpșunile, zmeura, coacăzele roșii, merișoarele.

Este păcat că mulți bărbați nu știu despre acest lucru, dar fructele de pădure roșii sunt o bună măsură preventivă pentru cancerul de prostată, așa că sunt recomandate pentru consum atât de bărbații mai tineri, cât și de cei mai în vârstă. Pe vremea când farmaciile nu vindeau tablete efervescente cu diferite arome, cel mai bun medicament pentru răceală era zmeura, iar bătrânii își amintesc de acest lucru.

Zmeura și alte fructe roșii aprinse conțin acid acetilsalicilic, motiv pentru care unele fructe au efect antipiretic. Aceste fructe conțin, de asemenea, o cantitate mare de quercetină, care are efect antiinflamator și sunt, de asemenea, o sursă bună de acid elagic, care contracarează dezvoltarea tumorilor maligne. Fructele roșii conțin, de asemenea, acid ursolic în cantități variabile, care are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular uman.

Fructe violet

Principalul avantaj al fructelor de pădure roșu închis și violet este prezența unei cantități mari de luteină. Strugurii negri, murele, aronia, cireșele și afinele o conțin. Aceasta este un antioxidant care are un efect benefic asupra organelor vederii. Fructele de pădure conțin, de asemenea, o cantitate semnificativă de antocianine, care sunt benefice pentru inimă și vasele de sânge și reduc tensiunea nervoasă. Aronia poate, de asemenea, să normalizeze tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune arterială.

Fructe portocalii și galbene

Astfel sunt cătina, caisa, piersicul, murul sălbatic, pruna galbenă. Prezența unei astfel de culori indică un conținut ridicat de carotenoizi, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular. Cătina, cunoscută și sub numele de cătină, merită o atenție deosebită, deoarece nu este doar un depozit de vitamine și minerale, ci și o sursă bună de acizi grași sănătoși. Vitamina E blochează procesele de oxidare, prevenind distrugerea celulară și, prin urmare, este considerată un bun remediu împotriva îmbătrânirii premature.

Fructe verzi

agrișe
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Majoritatea fructelor sunt verzi doar în perioada de coacere, dar există și fructe verzi pe care le consumăm în această formă. Vorbim în principal despre agrișe. Deși nu sunt la fel de atrăgătoare ca cele roșii aprins sau portocalii, au ceva ce fructelor viu colorate le lipsește. În primul rând, este clorofila, care le conferă culoarea verde și are proprietăți antioxidante. Aceasta înseamnă că ajută la eliminarea toxinelor din organism și sunt distructive pentru mulți agenți cancerigeni. Fructele verzi conțin carotenoizi și folați, iar aici acidul folic sau vitamina B9 merită o atenție specială datorită capacității sale de a proteja sistemul cardiovascular. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate femeilor însărcinate dacă doresc să nască un copil sănătos.

Marele Paracelsus spunea că până și cel mai eficient medicament poate deveni otravă dacă este luat în cantități excesive.

Asta înseamnă că totul este util cu moderație, iar acest lucru este valabil și pentru fructe, care nu ar trebui exagerate pentru a evita alergiile și alte probleme de sănătate. Pentru a se simți bine, un adult normal nu ar trebui să consume mai mult de 200 de grame de fructe de pădure pe zi, de exemplu. Vara, acestea se găsesc ușor proaspete, iar iarna sunt disponibile congelate. Dar nu uitați că fructele care au fost procesate termic, chiar dacă sunt foarte gustoase, nu sunt bune pentru sănătate, potrivit sfatulmedicului.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel