Din cuprinsul articolului
Consumul de suplimente „naturale” poate părea inofensiv, dar realitatea este că acestea sunt implicate în 20% din cazurile de leziuni hepatice și pot duce la complicații grave.
Conform unui studiu din 2022 publicat în revista Liver Transplantation, între 1995 și 2020, insuficiența hepatică asociată cu suplimentele, care a plasat pacienții pe lista de așteptare pentru donatori, a crescut de opt ori.
Robert Grafton lua în mod regulat astfel de suplimente, dar lucrurile s-au schimbat când a raportat urină închisă la culoare și mâncărime într-un weekend și a recunoscut simptomele insuficienței hepatice.
Grafton a declarat pentru NBC: „Am încetat să mai iau suplimente, slavă Domnului. Dacă nu aș fi știut, dacă nu aș fi fost în domeniul medical, m-aș fi gândit: «Oh, cred că mă îmbolnăvesc. Trebuie să mai iau niște suplimente ca să mă simt mai bine».”
Suplimentele „naturale” îți pot distruge ficatul. Vezi simptomele care îți pot salva viața!
Cazul devastator al lui Robert Grafton subliniază necesitatea conștientizării: nu subestima niciun supliment, pentru că „natura concentrată” poate fi mortală.
Deși mulți le consideră inofensive, suplimentele pe bază de plante (HDS) reprezintă tot mai frecvent o cauză a leziunilor hepatice. Un studiu din 2017 arăta că 20% dintre cazurile de toxicitate hepatică din SUA sunt legate de aceste produse.
Totodată, între 1995 și 2020, incidența insuficienței hepatice cauzată de suplimente a crescut de opt ori.
Un caz emblematic este al lui Robert Grafton, care a dezvoltat insuficiență hepatică. Simptomele l-au speriat: „urina închisă la culoare, mâncărime… am crezut că am cancer”.
„Enzimele hepatice erau foarte ridicate, bilirubina era foarte mare: toate semnele insuficienței hepatice. Am cedat complet, la fel și soția mea. În acel moment, credeam că e cancer la ficat, cancer pancreatic sau ceva de genul.”
Diagnosticul a căzut ca un trăznet: leziune hepatică indusă de suplimente. Medicul care l‑a tratat atrage atenția: „oamenii presupun că suplimentele pe bază de plante sunt sigure și le iau în exces”.
Care sunt cele mai periculoase ingrediente
Alimentele pot fi sigure, dar extractele concentrate, nu. Printre cele mai frecvent asociate cu leziuni hepatice se numără: turmeric, extract de ceai verde, garcinia cambogia, ashwagandha, cohosh negru, orez roșu fermentat.
- Turmeric: supra‑dozajele și Piperina cresc riscul de hepatotoxicitate.
- Ceai verde: forma concentrată cu EGCG poate dăuna ficatului, în timp ce ceaiul obișnuit (3‑5 căni/zi) este sigur.
- Ashwagandha, Garcinia cambogia, cohosh negru, orez roșu: au fost implicate în cazuri de incapacitare hepatică, includ transplant și decese.
FDA (SUA) nu testează suplimentele alimentare pe rafturi pentru siguranță înainte de vânzare, potrivit newsmedical.net. Lipsa supravegherii formelor concentrate, dozajelor ridicate, și interferențele cu alte medicamente pot agrava efectele nocive.
Cum te protejezi
Consultă întotdeauna medicul înainte de a lua suplimente;
- Informează‑te despre orice produs utilizat. Chiar și suplimentele considerate „naturale”;
- Fii atent la semne de alertă: urina închisă la culoare, urticarie, icter, dureri de burtă, greață;
- Optează pentru doze moderate și evită asocierile multiple fără recomandare medicală.