Sari la conținut

Avertisment: Alimentele ultraprocesate, risc major pentru sănătatea copiilor

copil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
copii afectați

Avertisment! O echipă de cercetători francezi a dovedit legăturile dintre consumul de alimente ultraprocesate și sănătatea copiilor. Cercetătorii au studiat 43 de produse destinate copiilor au identificat că 35 dintre ele sunt ultraprocesate. Aceste alimente conțin aditivi precum coloranți, îndulcitori și emulgatori, folosiți în cadrul unor procese industriale complexe.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin cantități mari de sare, îndulcitori și grăsimi nesănătoase pentru a include culori și arome artificiale și conservanți care cresc valabilitatea produsului, păstrează textura și potențează artificial gustul. Acesta trec prin mai multe etape de procesare, în care se folosesc mai multe ingrediente nocive. Experții spun că aceste alimente sunt concepute pentru a crește în mod specific pofta, astfel încât oamenii să le mănânce în exces și să cumpere din ce în ce mai multe.

Citeste si…

Potrivit celor mai recente studii, care au analizat efectele alimentelor industriale ultraprocesate, copiii sunt primele victime ale alimentației nesănătoase. Datele arată că alimentele ultraprocesate reprezintă 46% din aportul caloric al copiilor, față de 36% în cazul adulților.

Alimente care manipulează creierul

creier
Imagine creată cu AI

Potrivit revistei „60 millions de consommateurs”, datorită proceselor industriale, producătorii modifică textura alimentelor pentru ca acestea să fie crocante la prima înghițitură, apoi să se topească în gură și să nu necesite aproape deloc mestecare. Creierul nu are timp să-și dea seama că mănâncă, și astfel există riscul de a lua în greutate, explică asociația. În plus, la fel ca iaurturile aromatizate, copiii se obișnuiesc cu „arome și texturi exagerate, departe de cele ale alimentelor reale”, cu riscul de a-i îndepărta de acestea.

Citeste si…

Mâncarea nesănătoasă începe încă din leagăn

La fel ca iaurturile aromatizate, acestea obișnuiesc copiii cu „arome și texturi exagerate și diferite de cele ale alimentelor adevărate, riscând să îi îndepărteze de acestea”. Și mai îngrijorător este faptul că expunerea începe încă din leagăn, cu produse destinate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 9 luni, a constatat asociația în cadrul anchetei sale.

În România, aproape unul din patru copii și adolescenți este supraponderal sau obez. Datele UNICEF arată că, în 2022, 23% dintre tinerii între 5 și 19 ani aveau exces de greutate, iar 9% sufereau de obezitate. În București, un studiu arată că peste 30% dintre elevi sunt afectați, dintre care 11% sunt obezi. Specialiștii avertizează că stilul de viață sedentar și alimentația dezechilibrată cresc rapid riscul de boli cronice la vârste fragede.

Citeste si…

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel