Din cuprinsul articolului
Potrivit unui studiu, o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, chiar și fără restricții calorice sau carbohidrați, poate ajuta persoanele cu diabet de tip 1 să își reducă semnificativ atât nevoile de insulină, cât și costurile cu insulină.
Un nou studiu al Physicians Committee for Responsible Medicine (Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă, n.red.) sugerează că urmarea unei diete vegane cu conținut scăzut de grăsimi, fără restricții calorice sau carbohidrați, poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să își reducă atât consumul de insulină, cât și costurile aferente.
Dieta care ajută pacienții cu diabet de tip 1 să utilizeze mai puțină insulină
Insulina este un hormon care mută glucoza (zahărul) din fluxul sanguin în mușchi și ficat, unde poate fi utilizată pentru energie. Deoarece persoanele cu diabet de tip 1 nu produc suficientă insulină, acestea trebuie să o ia în mod regulat.
Sunt și persoane care au nevoie de și mai multă insulină dacă prezintă rezistență la insulină. Este vorba de o afecțiune în care celulele organismului răspund slab la hormon, lăsând exces de glucoză în sânge.
Grăsimile alimentare joacă un rol major în rezistența la insulină, deoarece nivelurile ridicate de grăsimi pot îngreuna pătrunderea eficientă a glucozei în celule.
Studiu: detalii și constatări
Noul studiu, publicat în BMC Nutrition, care este o analiză secundară a unui studiu al Comitetului Medicilor din 2024, a comparat efectul unei diete vegane cu conținut scăzut de grăsimi cu o dietă controlată în porții asupra utilizării insulinei și a costurilor insulinei la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.
- Rezultatele au arătat că doza totală de insulină a scăzut cu 28%, sau 12,1 unități, pe zi în grupul vegan, comparativ cu nicio modificare semnificativă în grupul controlat în porții.
Reducerile utilizării insulinei în grupul vegan reflectă probabil o sensibilitate îmbunătățită la insulină sau cât de bine răspunde organismul la insulină.
Costurile totale ale insulinei au scăzut cu 27%, (aproape un dolar) pe zi, în grupul vegan, comparativ cu nicio modificare semnificativă în grupul controlat în porții.
Beneficii mai ample pentru sănătate
Studiul din 2024 a constatat că o dietă vegană a dus, de asemenea, la o pierdere în greutate în medie de 5,5 kg, la o sensibilitate îmbunătățită la insulină și la un control glicemic îmbunătățit, precum și la o îmbunătățire a nivelului de colesterol și a funcției renale la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.
Noua cercetare vine în contextul în care prețurile insulinei în Statele Unite continuă să crească. Cheltuielile pentru insulină în Statele Unite s-au triplat în ultimii 10 ani, ajungând la 22,3 miliarde de dolari în 2022, datorită utilizării crescute și a prețului mai mare al insulinei, potrivit Asociației Americane de Diabet.
Costul insulinei ajustat la inflație a crescut cu 24% între 2017 și 2022.
Meciul Hana Kahleova autoarea principală a studiului, atrage atenția că, pe măsură ce prețurile insulinei continuă să crească, „persoanele cu diabet de tip 1 ar trebui să ia în considerare o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, care poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea cantității de insulină de care au nevoie, economisindu-le potențial sute de dolari pe an”.