Sari la conținut

Tot mai mulți tineri fac diabet de tip 2. Dr. Manuela Stanciu: Alimentația și sedentarismul sunt principalele cauze

dr-Stanciu-Manuela
Sursa foto: SUUB

Diabetul zaharat de tip 2, considerat o boală a vârstei adulte, afectează tot mai frecvent tinerii. Dr. Manuela Stanciu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), a explicat pentru Doctorul Zilei faptul că stilul de viață dezechilibrat este principalul vinovat.

Sedentarismul, obiceiurile alimentare defectuoase și creșterea în greutate contribuie la această situație, iar identificarea simptomelor timpurii este esențială pentru investigații corecte,  spune medicul.

dr-Stanciu-Manuela
Sursa foto: SUUB

Alimentația dezechilibrată joacă un rol major. Consumul frecvent de produse procesate, dulciuri, băuturi carbogazoase, fast-food, produse de patiserie și grăsimi saturate favorizează acumularea de kilograme. Porțiile mari și lipsa alimentelor bogate în fibre, legume, fructe și cereale integrale cresc riscul de obezitate, explică medicul specialist.

Citeste si…

Principalele cauze care duc la aparitia diabetului zaharat de tip 2 la pacientii tineri

diabet
Sursă foto: Shutterstock

„Alimentatia -consumul crescut de alimente procesate, zaharuri, bauturiracoritoare, fast-food, patiserie, grasimi saturate si trans;

  • portii mari, alimente cu densitate calorica mare;
  • aport redus de legume, fibre, cereale integrale, fructe.

Sedentarismul-lipsa activitatii fizice, mult timp petrecut in fata telefonului, calculatorului; deplasarea cu ajutorul masinii si a mijloacelor de transport.

Stresul –duce la crestereacortizolului, a rezistentei la insulina, a glicemiei.

Somnul insuficient – modifica secretia hormonilor care regleza foamea ( leptina, grelina ) ducand la cresterea apetitului.

Citeste si…

Toti acesti factori duc la obezitate ( in special abdominala), care va duce la cresterea rezistentei la insulina. Compensator pancreasul va creste secretia de insulina,dar in timp celulele beta-pancreatice se vor epuiza si apare diabetul zaharat”, explică Dr. Manuela Stanciu.

Ce simptome timpurii ar trebui să urmărească oamenii pentru a merge la investigații amănunțite?

Cresterea în greutate, în special la nivel abdominal, este un semnal de alarmă. O circumferință peste 80 cm la femei și 94 cm la bărbați crește riscul de sindrom metabolic. Foamea intensă, mai ales după mese, apare din cauza nivelului ridicat de insulină. Oboseala persistentă și lipsa de energie indică faptul că organismul nu mai utilizează eficient glucoza.

Citeste si…

Semnele si simptomele timpurii care impun investigatii sunt:

  • „Cresterea in greutate, mai ales abdominala. Circumferinta abdominalapeste 80 cm la femei si peste 94 cm la barbaticreste riscul de sindrom metabolic.
  • Foame crescuta, mai ales postprandial – din cauza nivelurilor ridicate de insulinaȘ
  • Oboseala si lipsa de energie – celulele nu pot folosi glucoza din cauza rezistentei la actiunea insulinei;
  • Scadere in greutate dificila – insulina crescuta stimuleaza depozitarea grasimilor si impiedica arderea lor;
  • Acanthozisnigricans- piele inchisa la culoare la nivelul gatului, axilelor, coatelor sau genunchilor – semn de hiperinsulinism;
  • Retentia de apa – insulina poate retine sodiul si apa in organism;

Tulburari hormonale:

  • la femei – cicluri menstruale neregulate, acnee, pilozitate excesiva ( sindromul ovarelor polichistice;
  • la barbati– scaderea energiei, libidoului.

Brainfog– variatiile glicemice pot determina ceata mentala
Tulburari metabolice ( indice HOMA crescut, trigliceride crescute, HDL-colesterol crescut )”, spune Manuela Stanciu.

  Cum influențează sedentarismul și obiceiurile alimentare incidența diabetului zaharat de tip 2 la tineri?

Sedentarismul contribuie direct la apariția diabetului de tip 2. Lipsa mișcării reduce consumul de glucoză de către mușchi și favorizează acumularea de grăsime abdominală. Aceste schimbări cresc rezistența la insulină și riscul de diabet. În plus, scade HDL-colesterolul și cresc trigliceridele, ceea ce favorizează sindromul metabolic.

„O alimentație bogată în făinoase rafinate, zaharuri, băuturi carbogazoase, fast-food și produse de patiserie provoacă variații mari ale glicemiei. Aceste vârfuri determină secreții crescute de insulină, hormon care stimulează formarea țesutului adipos. Grăsimea abdominală amplifică rezistența la insulină, iar pancreasul este obligat să producă tot mai multă insulină. În timp, acest mecanism se epuizează și apare diabetul zaharat de tip 2.

Citeste si…

Sedentarismul favorizeaza aparitia diabetului prin:

  • scaderea consumului de glucoza de catremuschi;
  • depozitarea grasimii la nivel abdominal. Astfel va creste rezistenta la insulina si va creste riscul de aparitie al diabetului;
  • scaderea HDL-colesterol si cresterea trigliceridelor favorizand sindromul metabolic

Consumul crescut de fainoase rafinate, zaharuri, bauturiracoritoare, fast-food, patiserie va determina varfuride glicemie care vor duce lasecretii mari de insulina. Insulina este principalul hormon care face lipogeneza, astfel ca nivelele mari de insulina vor duce la tesut gras abdominal, care va determina insulinorezistenta, astfel ca pancreasul va secreta si mai multa insulina pentru a controla glicemia , iar acest cerc vicios va duce la epuizarea pancreasului si aparitia diabetului”, conchide medicul pentru Doctorul Zilei.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel