Din cuprinsul articolului
Senzațiile de foame și sațietate se poate controla. Doi hormoni se joacă cu senzația de foame și sațietate. Unul este grelina, care provoacă foame. Unul este leptina, care dă senzația de sațietate. Îi ajută să fie în echilibru, adică să nu suferim permanent de foame, chiar butiratul, odată ce mâncăm fibre.
Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a explicat pentru Pro TV importanța hormonului, numit GLP1. Medicul spune că Acest GLP1 reglează foarte bine acest mecanism de foame și sațietate.
GLP1 trimite semnalul către pancreas

„La nivelul celulelor intestinale se secretă acest GLP1 despre care toate lumea vorbește. Este dat de celulele intestinale L. Acest GLP1 este cel care trimite semnalul către pancreas să facă insulina cât este nevoie. Protejează pancreasul, nu o să am descărcare foarte mare de insulină care să băltească și să-mi facă rezistență la insulină. Acest GLP1 reglează foarte bine acest mecanism de foame și sațietate. Prin butirat spune ficatului – nu mai vreau să formez glucoză. Deja avem glucoza
Hormonul GLP1 este produs în intestin după ce mâncăm fibre

Hormonul GLP1, produs în intestin după ce mâncăm fibre, spune și hipotalamusului din creier să regleze foamea. Așadar nu mai suferim de foame toată ziua.
Odată produs, hormonul GLP1 dă toate semnalele corecte. Se distruge însă în doar 2 minute.
Cum arată farfuria corectă
Apoi îl producem din nou, când mâncăm fibre. Pentru că înțelegem fiziologia umană mai bine, noile recomandări în privința farfuriei corecte țin seama și de hormonul GLP1, produs de organism, și de bacteriile din colon.
Farfuria perfectă pentru slăbit
Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog, spune că farfuria trebuie să conțină jumătate legume și cealaltă jumătate se împarte – un sfert proteine și un sfert carbohidrați.
„Acum farfuria se împarte în două. Jumătate se pun legume, o jumătate de farfurie de legume. Și cealaltă jumătate se împarte – un sfert proteine și un sfert carbohidrați în care se pun tot leguminoase – fasole.
Leguminoase înseamnă fasole, mazăre, linte, năut. Sunt singurele care conțin combinația optimă de proteine și fibre”, explică medicul.
Andreea Groza spune că „porții mari de fibre – 25-30 de grame pe zi – înseamnă să utilizăm legume congelate, sunt ușor de gătit. Boabe de mazăre de asemenea congelate, la fel de ușor de gătit. O singură farfurie corectă pe zi reduce ronțăiala desfășurată pe tot parcursul zilei, care face haos în tot sistemul digestiv.

