Din cuprinsul articolului
Rețetă de post. În postul Crăciunului, în majoritatea mânăstirilor din România, chiftelele de cartofi se află pe lista preparatelor de post. Se prepară ușor, sunt accesibile și se pot servi ca aperitiv, cât și ca fel principal, alături de un sos delicios sau lângă o salata.
Ingrediente pentru chifteluțe de post cu cartofi

Ai nevoie de 6-7 cartofi mari (cantitate orientativă), condiment de legume sau o linguriță rasă sare. Pentru un plus de gust poți adăuga trei cătei de usturoi o jumătate de legătură de pătrunjel verde și pentru consistență, 1-2 linguri făină.
Cartofii se pun la fiert în apă cu sare sau cu o cantitate mică de condiment de legume, pentru un plus de aromă. După ce se înmoaie complet, aceștia se scurg și se lasă la răcit într-un castron încăpător.
Mod de preparare
În timp ce cartofii se răcesc, usturoiul se zdrobește, iar pătrunjelul se toacă mărunt. Cartofii fierți se mărunțesc fie cu robotul de bucătărie, fie manual, până se obține o pastă omogenă.
Peste aceasta se adaugă usturoiul, pătrunjelul și făina, suficientă cât să lege compoziția. Amestecul devine astfel ușor de modelat și capătă aromele proaspete ale ingredientelor, potrivit EVZ.
Când compoziția este gata, se modelează chiftele mici sau medii, în funcție de preferințe. Forma rotundă este cea mai apreciată, însă pot fi făcute și plate, pentru o prăjire uniformă. Consistența trebuie să fie fermă, dar moale la interior, pentru a menține textura specifică chiftelelor de cartofi.
Chiftelele de post se prăjesc în ulei încins timp de 4-5 minute, până se rumenesc ușor la exterior. După prăjire, acestea se scot pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei. Pentru a evita prăjirea, chiftelele se pot coace și în cuptor. Ies la fel de delicioase.
Se pot servi imediat, cât sunt calde și crocante, dar sunt la fel de gustoase și reci. Completează perfect o masă de post sau pot fi transformate într-un aperitiv savuros pentru orice ocazie.

