Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au descoperit că o băutură poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi viața cu cinci ani. Studiul a analizat efectele acestei licori asupra îmbătrânirii persoanelor cu boli mintale grave, examinând lungimea telomerelor acestora. Au fost incluse date de la 436 de participanți adulți din studiul norvegian Thematically Organised Psychosis.
Consumul a maxim patru cești de cafea pe zi ar putea încetini îmbătrânirea biologică prin prelungirea telomerelor. Acestea sunt structuri care protejează capetele cromozomilor. Lungimea mai scurtă a telomerelor din aceste celule este asociată cu un risc mai mare de apariție a anumitor boli legate de vârstă.
Care este consumul optim recomandat

Autoritățile sanitare britanice recomandă consumul de cel mult 400 mg/zi de cofeină, echivalentul a patru cești de cafea. Dincolo de această cantitate nu s-a constatat niciun beneficiu pentru îmbătrânirea biologică.
Cercetătorii sugerează că puternicii compuși antioxidanți și antiinflamatori din cafea ar putea fi responsabili de stimularea îmbătrânirii biologice și de prelungirea telomerelor. Cafeaua consumată cu moderație a fost asociată cu diverse beneficii pentru sănătate.
„Consumat cu moderație, cafeaua poate avea un efect pozitiv, dar în doze mari are un efect invers. Consumul de cafea până la limita recomandată pe zi a fost asociat cu o vârstă biologică cu cinci ani mai mică”, au afirmat autorii studiului.
Telomerele se află la capătul cromozomilor pentru a împiedica destrămarea sau încurcarea acestora, asemenea capetelor de plastic de la capătul șireturilor. Pe măsură ce îmbătrânim, telomerele devin mai scurte.
Acest proces de scurtare a telomerelor este accelerat la persoanele cu tulburări psihiatrice majore, cum ar fi psihoza, schizofrenia și tulburarea bipolară. Cafeaua ar putea încetini acest proces de îmbătrânire biologică.
În urma studiului, oamenii de știință spun că beneficiile anti-îmbătrânire ale cafelei se datorează proprietăților sale antioxidante. Cafeaua ajută la protejarea telomerelor împotriva stresului oxidativ și inflamației.
„Telomerele sunt foarte sensibile atât la stresul oxidativ, cât și la inflamație. Consumul de cafea ar putea ajuta la conservarea îmbătrânirii celulare într-o populație a cărei fiziopatologie ar putea să o predispună la o rată accelerată de îmbătrânire”, au explicat cercetătorii.
Dr. Elizabeth Akam, profesor universitar senior la Universitatea Loughborough, care nu a participat la studiu, a sugerat că cercetătorii ar fi trebuit să analizeze compușii din cafea din sânge.

