Din cuprinsul articolului
Un obicei care are loc imediat după sacrificarea porcului este o tradiție greșită. Părintele Vasile Ioana și-a spus părerea despre tradiția respectată de mulți credicioși ce are loc în Ajunul Crăciunului. Mulți români o respectau fără să știe adevărul.
Nu ar trebui să mâncăm alimente de porc înainte de Crăciun. Părintele Vasile Ioana a zis că preparatele tradiționale trebuie mâncate de Crăciun, după ce mergem la biserică.
„Ajunare înseamnă post. Nu sărbătoriți Crăciunul înainte de Crăciun! Nu cred că vreunul dintre voi va mânca din carne până joi. Doamne ferește! Ferească Dumnezeu! Am avut experiențe foarte neplăcute de oameni care erau invitați în Ajun și mi-au zis:
„Ce să fac, părinte, dacă era pomana porcului?!”
Nu este valabilă pomana porcului până la Crăciun! Este o minciună. Este o tradiție greșită. Noi nu ar trebui să acceptăm tradițiile greșite. De aceea ar trebui să le spuneți celor dragi: „Nu mâncați de dulce!”
Așa ne pregătim de Crăciun: Mâncând de post. Nu mâncarea ne face fericiți, ci Dumnezeu. De El avem nevoie pentru a fi fericiți. Iubirea autentică ne face fericiți. De aceea vă rog să trăiți în iubire și respectați rânduielile bisericești până în noaptea de Ajun. Mâncăm de dulce joi, după Sfânta Liturghie. De Crăciun și până în Ajunul Bobotezii este dezlegare la toate. Însă vă îndemnăm să aveți măsură la toate!”, a zis părintele Vasile Ioana.
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti de la noi din ţară, a vorbit despre carnea de porc. Potrivit nutriționistului, mulţi medici se grăbesc să le recomande oamenilor să nu mai consume „pomana porcului” sau nu în execs. Acest sfat nu ar trebui luat în considerare decât în momentul în care există motive serioase. Pomana porcului conţine carne mai sănătoasă decât cea de vită
Așadar, dr. Bilic recomandă chiar și copiilor carnea de porc, susținând că este mai puțin saturată decât cea de vită.

„Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dai copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Vă spun eu, nu există niciun argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită.
Porcul nu este un animal rumegător, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digeră un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vită. Important este să alegi o bucată slabă de porc.
De exemplu, mușchiul de porc este mai slab decât orice bucată de carne de vită, iar muşchiuleţul este mai slab şi decât pulpa de pui. Dacă porcul este hrănit corect şi este crescut în aer liber, carnea lui are şi omega 3”, spune nutriționistul, Mihaela Bilic.

