Sari la conținut

Ai diabet? Iată cum îți păstrezi dinții drepți după tratamentul ortodontic

În cazul unei persoane cu o afecțiune cronică, așa cum este diabetul zaharat, tratamentul nu diferă mult. Mai exact, tratamentul stomatologic la pacientul diabetic este foarte similar cu cel al unui pacient obișnuit.

Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că imediat după îndreptarea dinților cu aparat dentar, durează foarte mult până se formează os în jurul lor pentru a-i fixa în noua poziție.

De aceea, pentru a ajuta dinții să se fixeze în os și pentru a-i împiedica să recidiveze trebuie purtat un dispozitiv de contenție. Un astfel de dispozitiv este retainerul fix – o sârmă lipită pe interiorul dinților cu material asemănător cu cel de plombă (obturație).

Iată ce trebuie să știi despre retainerul fix, pentru a păstra rezultatele obținute în urma purtării aparatului dentar:

  • Retainerul fix are avantajul major că te va scăpa de grija punerii gutierei seara. Dar, mai ales de grija de a nu o pierde/uita prin diverse locuri.
  • Nu poate fi aplicat la arcada superioară. Doar în anumite tipuri de ocluzie deoarece dinții inferiori ar mușca pe retainer și l-ar dezlipi. Cel mai des retainerul fix se aplică pe cei 6 dinți frontali inferiori, de la canin la canin.
  • Retainerul fix nu permite folosirea aței dentare, deoarece aceasta nu poate trece de sârmă pentru a curăța în întregime fețele interdentare. Astfel, va fi necesară o îngrijire orală foarte atentă, pentru a preveni apariția cariilor interdentare. În plus, tartrul se acumulează mai mult la arcada inferioară. De asemenea, retainerul ar împiedica igienizarea corectă, făcând detartrajul necesar mai des. Detartrajul trebuie făcut cu atenție pentru a nu dezlipi retainerul colat.
  • În cazul dezlipirii accidentale dinții se deplasează și nu mai pot fi readuși în poziția corectă decât cu bracketuri sau cu o serie de gutiere. După scoaterea bracketurilor, pacienții revin la alimentația obișnuită, care cuprinde și alimente dure. Dar, acestea pot duce la dezlipirea retainerului de pe unul sau mai mulți dinți. De regulă, pacientul nu observă imediat, ci când unul dintre dinți, nemaifiind ținut fixat de nimic, migrează.
  • Având în vedere că pacientul diabetic este predispus la apariția parodontozei, cu atât mai mult trebuie să acorde o atenție deosebită igienei. Este știut faptul că acumularea de placă bacteriană și tartru agravează parodontoza. Dacă dinții au deja un anumit grad de mobilitate, retainerul ajută la solidarizarea lor. Practic, acesta împiedică mișcarea lor determinată de scăderea implantării dentare.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel