Sari la conținut

Medic român: ”Aveam speranța că, odată cu creșterea temperaturilor peste 30 de grade, vor scădea cazurile de SARS-CoV-2 dar…”

sursq

Temperaturile peste crescute pot distruge virusul? Dr. Dumitru Isfan, șeful secției de chirurgie toracica de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ” Sf. Apostol Andrei ” din Galați a scris, într-o postare pe Facebook, că spera să se întâmple acest lucru, dar a rămas doar cu speranța. Redăm, mai jos, postarea integrală:

Temperaturile peste crescute pot distruge virusul?

Aveam speranța că, odata cu temperaturi de peste 30*C, vor scădea cazurile de SARS-CoV-2. Am rămas doar cu speranța. Ieri am avut garda si de cate ori am fost chemat la urgenta (nu au fost putine solicitarile) am gasit inchis parterul (trebuia sa ocolesc spitalul ptr a ajunge la urgenta).

Ultima solicitare a fost in jur de 4.50,dupa ce am efectuat consultul in drum spre locul de “exil” (etajul 5) ma intrebam cate cazuri de noi infectari vor fi anuntate azi la ora 13 in Galati. 71!!!!!! Mult,f mult. Incet incet urcam glorios spre podiumul nedorit al nr de infectati pe judete din Romania!!! La nr de decedati cred ca suntem deja acolo! Oare de ce? Cred ca principalul motiv il reprezinta nerespectarea masurilor minime de protectie (banala masca macar in spatii inchise,purtarea corecta a ei) si regulile simple de distantare sociala.

Pentru mine,urmatorul motiv il reprezinta ineficienta “luptei in focar” a celor care ar trebui s-o faca (epidemiologii de la DSP) urmat de masurile neinspirate ale celor din comandamentul de urgenta (probabil consiliati de catre aceiasi specialisti ai DSP-ului).Aseara am aflat ca nu mai exista locuri la spitalele covid din Galati,reprezinta un motiv de ingrijorare.

Spitalul judetean, singurul spital de urgenta important din Moldova noncovid, a rezistat 4 luni fara focare semnificative dar ,de ce ne era frica (o crestere brusca a infectarilor) n-am scapat iar spitalul judetean n-a scapat nici el. Daca aceiasi epidemiologi nu iau masuri corecte e f posibil sa devenim spital covid.

Asta n-ar fi o problema pentru personal dar pentru cei care au nevoie de servicii medicale noncovid (urgente sau cronici) ar fi (anumite patologii nu ar putea fi rezolvate decat la Bucuresti-cat or mai rezista si alea 3/4spitale mari de acolo). Nu putem iesi din aceata situatie decat respectand masurile de protectie si distantare sociala dar,citind din comentariile online, nu cred ca se va intampla acest lucru.

Toti se pricep la boala asta mai putin cei care o studiaza si care saptamanal mai descopera ceva, foarte multi nu cred ca ar exista,etc (poate o vizita in ATI i-ar lumina).

Dupa cresterea nr de infectari din ultima saptamana problema cea mai grava va fi cresterea cazurilor grave care necesita suport ventilator,cu mari sanse de a depasi nr de ventilatoare din Galati (nu-s multe fata de alte judete,mai mult avem o singura sectie de terapie intensiva in judeteul Galati dupa 4 luni de epidemie!!!). Eu sper sa ma fi inselat si de maine sa ne trezim cu disparitia acestui virus…

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel