Sari la conținut

Encefalita

Encefalita sau inflamația creierului este o afecțiune rară care rezultă, de obicei în urma unei infecții virale. De obicei, afectează persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 30 de ani și cele peste 50 de ani, însă poate apărea la orice vârstă.

Cea mai severă formă de encefalită poate duce la coma şi la decesul bolnavului, mai ales dacă afecţiunea este lăsată netratată. De cele mai multe ori, encefalita, care are simptome brutale şi severe de la început, poate ameninţa viaţa bolnavului.

Cea mai frecventă cauză a encefalitei este virusul herpes simplex, acelaşi virus care cauzează rănile ce apar la frig şi herpesul genital. Uneori, această boală poate fi cauzată de viruşii care determină apariţia oreionului, rubeolei, rujeolei, gripei şi a mononucleozei (virusul Epstein- Barr).
Un alt grup de viruşi, denumiţi arboviruşi, pot împrăştia encefalita mai ales prin înţepă turile ţânţarilor şi căpuşelor. Doar un număr mic de persoane înţepate de căpuşe sau de ţânţari infectaţi dezvoltă simptomele encefalitei. Boala cauzată de arboviruşi apare, de regulă, vara şi toamna timpuriu, când că- puşele şi ţânţarii înţeapă persoanele care petrec mai mult timp în aer liber. Deşi este foarte rară, infectarea cu virusul rabic (virusul turbării) poate conduce la encefalită.

 

Simptome

Simptomele encefalitei includ febră, dureri de cap, vărsături, sensibilitatea ochilor la lumină, gât și spate rigide, somnolență, confuzie, pierderea echiibrului și iritabilitate. În cazurile mai severe pot apărea convulsii, slăbiciune musculară, pierderea conștiinței, pierderi de memorie, demență, halucinații, delir.

 

Diagnosticare

Pentru a diagnostica encefalita, medicul va lua în considerare simptomele pacientului și se interesează și de alte boli recente sau posibila expunere la viruși dacă au stat în apropierea altor persoane bolnave sau dacă au fost mușcați de căpușe sau țânțari).

Medicul poate solicita și teste de laborator cum ar fi: analiza fluidului din măduva spinării, teste de sânge, biopsia cerebrală, elecroencefalograma și teste imagistice.

 

Tratament

Din cauza complicațiilor grave pe care le poate provoca această afecțiune, pacientul trebuie să stea în spital în timpul tratamentului.

Tratamentul depinde în mare măsură de vârsta păacientului, gravitatea și cauza bolii. În cazul în care este provocată de o infecție bacteriană, encefalita poate fi tratată cu antiobiotice. Cea cauzată de herpes necesită un tratament de susținere și o terapie antivirală.

Alte tratamente pot fi utilizate pentru reducerea febrei, a crizelor, a presiunii asupra craniului și pentru hidratare.

Sugarii și vârstnicii prezintă un risc mai mare de a rămâne cu leziuni permanente la nivelul creierului, însă cu o îngrijire adecvată mulți pacienți se recuperează în totalitate.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel