Sari la conținut

Simptome care îți arată că ai probleme cu bila! Cum să eviți o criză biliară?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Multe persoane nu știu exact ce este bila sau fierea. Adesea, în mod eronat, obișnuim să ne referim la fiere ca la un organ… deși nu este… Și totuși, nu suntem nici foarte departe de adevăr. Dar să începem cu începutul…

Ce este fierea sau bila?

Bila sau fierea este un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar, produs de ficat si stocat in vezica biliara. El este compus din saruri biliare, colesterol, lecitina, pigmenti biliari si apa. In timpul procesului de digestie, lichidul – bila – este evacuat in duoden, ajutand la digerarea lipidelor.

Ce rol exercită în organism fierea sau bila?

Colecistul (vezica biliară) are rolul să acumuleze bila (așa-zisa fiere), în timpul pauzelor dintre o masă și alta și s-o elibereze în intestinul subțire, imediat după mâncare. La rândul său, bila, indispensabilă în procesul de digestie, pe parcursul ”călătoriei” sale spre duoden, intervine în digestia alimentelor.

Practic, fierea exercită un efect emulsionant asupra grăsimilor, pe care le dizolvă. În plus, pe lângă că facilitează absorbția grăsimilor la nivelul intestinului subțire, inclusiv a vitaminelor liposolubile (solubile în grăsimi, precum vitaminele A, D, E sau K), bila reușește să neutralizeze și secrețiile gastrice prea acide.

De asemenea, are o acțiune antiseptică în ce privește microflora bacteriană (încetinește procesele de fermentație) și stimulează mișcările intestinale. Și tot bila este cea care contribuie la eliminarea bilirubinei (reziduuri toxice rezultate din degradarea hemoglobinei).

Cum se ajunge la „bila leneșă”?

Din cauza functionarii necorespunzatoare a acestui proces de secretie a lichidului produs de ficat si stocat de vezica biliara se poate ajunge la asa-numita ”bila lenesa”, fapt ce ingreuneaza procesul de digestie si poate conduce la aparitia unor simptome extrem de neplacute in cazul multor persoane.

Simptome:

  • balonare,
  • stari accentuate de greata,
  • varsaturi,
  • constipatie,
  • dureri violente in partea dreapta a abdomenului,
  • moleseala si dureri de cap.

Potrivit statisticilor, cele mai afectate sunt persoanele trecute de 40 de ani.

Cum putem preveni o criză biliară?

Asa cum am spus de la inceput, problemele asociate cu bila/fierea sunt legate in mod direct de obiceiurile alimentare

Alimentele care trebuie evitate de persoanele care au anumite probleme cu bila sunt:

  • carnea tocata, carnea grasa (porc, rata, oaie, miel, gasca), grasimile vegetale (margarina), supele si ciorbele grase, sosurile, conservele, mezelurile grase, prajelile, condimentele, ceapa, usturoiul si prazul, muraturi, vinete, cascaval, varza, fasole, maioneza, nuci, seminte, afumaturi, cacao si ciocolata;
  • de asemenea, trebuie eliminate si bauturile acidulate, dar si alcoolul.

Ce avem voie in schimb? Ceaiuri pe baza de sunatoare, planta care pe langa efectele benefice pentru bila este ideala pentru relaxare si ca antidepresiv, lavanda o alta planta care ajuta organismul sa se relaxeze, ideala in ceaiuri sau tincturi. De obicei plantele de munte stimuleaza secretia de bila si ajuta digestia. La fel de sanatos este și sucul de coacăze roșii, dar și extractul de rozmarin.

Se recomanda legume si fructe proaspete, salate de cruditati, supe sau ciorbe cu legume, carne slaba de pui, vita, curcan ori peste la gratar si mancaruri de legume si/sau carne preparate la cuptor sau fierte. De asemenea, in meniul zilnic se pot include si laptele si branzeturile fara grasime, cartofii fierti sau copti, mamaliga, hrisca fiarta si orezul, rareori si cate un galbenus fiert, dar si prajiturile usoare, cu fructe.

Sunt recomandate mai multe mese pe zi, in cantitati mici, iar ultima masa trebuie luata cu trei sau patru ore inainte de culcare, pentru ca digestia sa se desfasoare in conditii optime.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel