Sari la conținut

A apărut chimioterapia doar cu medicamente, fără soluţii perfuzabile. Tratamentul poate fi făcut acasă, la indicaţia medicului

Leucemia poate să afecteze sistemul osos.
Sursă foto: Creator: BSIP/UIG Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP
WBC joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Ei sunt responsabili de combaterea infecțiilor și a bolilor din organism. Cum afectează WBC-urile

Din cuprinsul articolului

Un studiu recent coordonat de Institutul European de Oncologie (IEO) din Milano și publicat în revista de specialitate „Jama Oncology” relevă faptul că pacientele cu cancer de sân pot beneficia de un nou tip de chimioterapie mai puţin toxică.

Cercetătorii au confirmat eficacitatea chimioterapiei metronomice, terapia cu pastile în doze mici de luat acasă, pentru a lupta împotriva cancerului de sân în stadiu avansat. Datele, anticipate la ultimul congres realizat de Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) de la Paris, au fost bine primite de comunitatea științifică și de pacienți, relatează publicaţia italiană Il Messaggero.

Studiul, care a durat din septembrie 2017 până în ianuarie 2021, a implicat 140 de paciente cu cancer metastatic Er+/Erb2, proveniente din 15 centre oncologice italiene, cărora li s-a administrat un ciclu de chimioterapie sau două cicluri de terapie endocrină.

Pacientele au fost împărțite în două categorii: prima a urmat schema metronomică VEX (Vinorelbină, Ciclofosfamidă și Capecitabină), iar cealălaltă a primit chimioterapie tradițională cu Paclitaxel intravenos. Terapia cu schema VEX s-a dovedit a fi superioară chimioterapiei standard în ceea ce privește eficacitatea și unele efecte secundare, care nu provoacă, de exemplu, căderea părului.

Pe scurt, terapia metronomică oferă un control mai bun al bolii, deoarece încetinește timpul de progresie cu aproximativ patru luni și reduce riscul de a trebui să întrerupă terapia din cauza efectelor secundare, cu un avantaj ca timp de trei luni și jumătate.

Beneficii uriaşe pentru paciente

Însă, beneficiul este în special pentru calitatea vieții femeii: pacientele nu numai că nu își pierd părul, dar nu sunt nevoite să meargă la spital o dată pe lună pentru a primi o doză mare de medicamente, concentrate doar în timpul perfuziei, care poate provoca efecte adverse grave.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit cercetătorilor, toxicitățile există și la administrarea metronomică, cu diferența că pot fi gestionate prin personalizare, adaptând astfel timpii și modalitățile de administrare a terapiei la caracteristicile individuale ale fiecărui pacient și la răspunsul său personal la medicamente, potrivit sursei citate de Rador.

Este fundamental ca pacientele să urmeze terapia metronomică în centre oncologice superspecializate pentru medicina de precizie. „Am început să studiem terapia metronomică la IEO în urmă cu aproximativ 25 de ani, pe baza unor dovezi preclinice care au evidențiat modul în care timpii și metodele de administrare joacă un rol important în tratamentele chimioterapice”, spune Marco Colleoni, directorul secției de Senologie medicală și co-președinte al Comitetului Ştiințific din cadrul IBCSG.

De altfel, denumirea provine de la metronom, care măsoară timpul în muzică: de aceea, se urmăresc timpi de administrare diferiși pentru medicamente, luate în doze mici și continuu, cu obiectivul de a obține mai mare eficacitate și mai puțină toxicitate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel