duminică, mai 31, 2020

A apărut o nouă boală de plămâni! Se numește Evali şi este provocată de țigările electronice. Profesor doctor Florin Mihălţan, fostul preşedinte al Societăţii de Pneumologie, spune că semnele afecţiunii sunt: tahicardie, febră, accelerarea anormală a ritmului de respiraţie şi hipoximie.

El consideră că pentru noua boală nu este responsabilă numai industria tutunului, ci şi cei care promovează siguranţa acestor produse, ONG-urile, guvernele şi chiar şi doctorii care ar fi educaţi să stopeze consumul de ţigări electronice
”Boala este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice, şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare în ambulator şi dublat, întotdeauna, pentru a identifica leziunile, de nişte indicaţii de radiografie şi tomografie computerizată care, bineînţeles, trebuie combinate cu teste de laborator,” a explicat prof. Mihaălțan, pentru Rador.

A apărut o nouă boală de plămâni!

Citește și:

Pneumologul a mai adăugat că şi conduita medicilor trebuie să se schimbe, pentru depistarea noii boli Evali. În situaţia în care se prezintă o persoană care are simptomele menționate este indicat ca medicul să întrebe și dacă utilizează țigara electronică, nu doar dacă fumează țigară convențională. Lichidul din țigara electronică are în compoziție nicotină, aromatizanți, metale grele, precum plumb, nichel, staniu, compuși organici volatili, particule ultra fine și produse chimice cauzatoare de cancer.

Citește și:

Medicul consideră că cea mai puternică măsură antifumat care funcționează și pentru țigara electronică este mărirea taxei pe pachetul de tutun

Parteneri