Sari la conținut

A apărut un nou tip de cutremur în România! INPF, decizie majoră pentru români

cutremur in România
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

În urma cutremurului de 5,7 din această săptămână din Gorj, specialiștii de la Institutul Național de Fizică a Pământului au anunțat că țara noastră se confruntă cu un nou tip de cutremur. Ce decizie s-a luat în acest sens?

Potrivit specialiștilor cutremurul de 5,7 produs cu epicentrul în Oltenia, Gorj are atribuită o nouă categorie de risc, mai ales că nu există suficiente date științifice, pentru că zona nu a fost monitorizată seismologic, nepunând probleme până acum.

Acum vor fi instalații noi, senzori față de cei existenți, mult mai sensibili, care vor aborda o imagine mai clară asupra mișcării faliilor.

Zona unde s-au produs cutremurele este monitorizată în prezent de 5 stații seismologice. Însă, în urma activității ridicate din ultimele zile Institutul Național de Fizică a Pământului a anunțat montarea altor 3 stații.

„Vom instala stații în zona epicentrală, în partea de nord și de sud, stații seismice pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă.

Avem o echipă de colegi care au plecat în zona unde s-au produs cutremurele pentru a îndesi rețeaua de stații seismice pe care le avem în zonă”, a spus Constantin Ionescu, INFP.

Acestea vor fi dotate cu 2 tipuri de senzori care vor ajuta cercetătorii să adune cât mai multe date despre viitoarele cutremure.

„Avem și un senzor care pe baza măsurătorilor estimăm pagubele în zona respectivă. Se numește accelerometru.

De asemenea se vor instala și 5 stații de GPS cu care vom măsura deplasările faliilor din zonă sau micro faliilor, segmentelor de falie care sunt în zona respectivă”, a mai spus Constantin Ionescu, INFP, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN.

A apărut un nou tip de cutremur în România

Cutremurele sunt catalogate ca fiind noi de către seismologi, ele neputând fi explicate cu datele pe care institutul le are în prezent.

Pe modelul actual de falii care le avem în zonă aceste cutremure nu există, dar ele existând înseamnă că modelul de falii trebuie updatat. În momentul în care se va încheia secvența vom putea să trasăm și falia pe baza replicilor.

Cauza este comună. Modul de producere al cutremurelor este cam același. Urmează să vedem şi procesul e în desfășurare pe măsură ce apar noi replici”, a spus Mihai Diaconescu, INFP.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel