Sari la conținut

A fost demonstrat! Cei care mănâncă des aceste alimente se prostesc

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Studiu surprinzător despre cauza bolii Alzheimer și a demenței

A fost demonstrat științific. Anumite alimente prostesc. Consumul de alimente de tip fast-food poate duce la deficiențe neurologice și cognitive mai târziu în viață, arată noi cercetări.

Oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles, au analizat rezultatele de la zeci de studii desfășurate pe șoareci.

Astfel, aceștia au descoperit că o dietă bogată în calorii și grăsimi saturate (denumită „dieta Occidentală” în comunitatea științifică) a fost asociată cu o memorie mai precară, anxietate crescută și alte probleme cognitive.

Toate aceste probleme par să fie total separate de efectele bine documentate ale dietei Occidentale asupra greutății, metabolismului și sănătății, potrivit analizei efectuate de cercetători.

Lucrarea a fost publicată în jurnalul ”Frontiers in Neuroscience”. Așadar, cercetătorii sugerează că dieta poate avea un impact mult mai important asupra sănătății și dezvoltării neurologice decât am crezut până acum.

Dieta Occidentală a fost asociată cu abilități cognitive mai reduse

Mai exact, analiza a dezvăluit că șoarecii care consumau o dietă Occidentală în timpul primelor etape ale vieții, care sunt mai importante pentru dezvoltare, sufereau de o anxietate mai accentuată și funcții ale memoriei mai precare, indiferent de cât de mult au luat în greutate. Totodată, dieta a dus la o accentuare a comportamentelor similare dependenței, pe măsură ce șoarecii au început să tânjească după alimentele bogate în grăsimi și zahăr.

Mai mult, cercetătorii au observat și o scădere a comportamentelor sociale.
Ideea din spatele analizei este că dieta Occidentală poate funcționa ca un înlocuitor al „dietei americanizate” care este bogată în gustări, băuturi carbogazoase și alte alimente nesănătoase.

„Pe lângă faptul că poate fi un indicator al obezității și disfuncțiilor metabolice, consumul unei diete Occidentale a fost asociat cu abilități cognitive mai reduse pe tot parcursul vieții. În special, consumul dietei Occidentale în primele etape ale vieții are consecințe negative asupra numeroase abilități cognitive în timpul vârstei adulte”, au explicat oamenii de știință, citați de Futurism.

Studiile pe șoareci pot fi un indicator rezonabil

Bineînțeles, cea mai bună cale prin care pot fi testate efectele dietei asupra funcțiilor cognitive ar fi studierea oamenilor. Însă, cercetările din domeniul nutriției sunt cunoscute ca fiind extrem de dificile. Oamenii nu își amintesc mereu ce au mâncat și controlarea unei liste nesfârșite de variabile în funcție de stilul de viață al fiecărui participant este aproape imposibil de realizat.

Așadar, în loc de cercetări umane, studiile pe șoareci pot fi un indicator rezonabil (dacă nu chiar perfect) al posibilelor riscuri asupra sănătății noastre.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel