duminică, octombrie 24, 2021

Oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de radioterapie pentru bolnavii de cancer care nu cauzează pierderea părului, greață sau alte efecte secundare dăunătoare.

Testele făcute pe șoareci de laborator

au distrus cu succes celulele canceroase și urmează ca tratamentul să fie testat și pe oameni.

În cazul radioterapiei obișnuite-terapia cu captură de neutroni de bor (BNCT)- efectele adverse apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase împreună cu cele canceroase.

Reacțiile adverse ale radioterapiei includ pierderea părului, diaree, greață și inflamarea pielii. Părul este adesea afectat deoarece foliculii firelor de păr sunt alcătuite din celulele cu creștere rapidă, la fel ca cele canceroase. Celulele canceroase cresc mai repede decât cele sănătoase și din acest motiv absorb

mai multe materiale.

Profitând de faptul că celulele canceroase absorb mai multe materiale decât cele normale, specialiştii de la Universitatea din Missouri au determinat o serie de astfel de celule să absoarbă şi să stocheze o chimicală creată de profesorul M. Frederick Hawthorne.

Astfel, atunci când capturează un neutron, chimicalele de bor elimină atomi de litiu şi heliu care penetrează şi distruge celulele canceroase din interior fără a afecta şi ţesuturile sănătoase. 

,,Procedura a funcţionat excelent pe şoareci. Suntem pregătiţi să facem teste pe animale mai mari şi apoi pe

oameni. Totuşi, înainte să putem trata oameni va trebui să construim echipamente potrivite”, a declarat Hawthorne .

Ultimele stiri