Sari la conținut

A fost descoperit un tip de cancer contagios. Boala a pornit de la un aliment preferat de om

Imagine creată cu AI
A fost descoperit un tip rar de cancer contagios care se transmite de la midii

A fost descoperit un tip de cancer contagios. Cercetătorii au descoperit recent un fenomen îngrijorător: un tip rar de cancer contagios care afectează midiile și poate fi transmis între indivizii aceleiași specii, dar și către alte specii.

Această descoperire a stârnit preocupare în comunitatea științifică și ecologică, deoarece acest tip de cancer reprezintă o amenințare pentru echilibrul și sănătatea ecosistemelor marine.

Cazuri de cancer contagios

Studiul recent, menționat de The Independent, evidențiază porturile maritime ca fiind puncte fierbinți pentru răspândirea globală a acestui cancer contagios. Deși cancerul este în mod obișnuit rezultatul mutațiilor ADN-ului care duc la creșterea necontrolată a celulelor în organism, răspândirea între organisme este extrem de rară. Cu toate acestea, cercetătorii au identificat câteva cazuri rare de cancer contagios la diverse specii, inclusiv diavolii tasmanieni, câini și anumite specii de bivalve.

Acest tip de cancer infecțios poate afecta mai multe specii și poate reprezenta o amenințare serioasă pentru biodiversitatea și stabilitatea ecosistemelor marine. Porturile maritime sunt considerate a fi locuri de risc pentru răspândirea acestui cancer contagios, mai ales în zonele unde navele se acostează.

Unul dintre aceste tipuri de cancer contagios, denumit MtrBTN2, a fost identificat ca afectând în special midiile, iar prezența sa în porturi este semnificativ mai mare decât în alte zone. Cercetătorii au observat că biofoulingul, fenomenul prin care midiile se atașează de suprafețele navelor, ar putea fi un factor important în răspândirea bolii în porturi.

Aceste descoperiri subliniază importanța urgentă a unor politici mai eficiente pentru a controla biofoulingul și pentru a preveni răspândirea acestui tip de cancer în ecosistemele marine. Este necesară o monitorizare atentă și acțiuni imediate pentru protejarea biodiversității și sănătății ecosistemelor costiere.

Poate fi transmis și la om, prin consumul de midii infestate?

Până în prezent, nu există dovezi că acest tip de cancer al midiilor ar putea fi transmis la oameni prin consumul de midii contaminate. Riscul de transmitere a acestui tip de cancer de la midii la oameni este considerat a fi extrem de scăzut sau inexistent.

Este important de menționat că procesul de gătire a midiei, care implică în mod obișnuit gătirea la temperaturi ridicate, ar trebui să distrugă orice agenți patogeni, inclusiv celulele canceroase. De asemenea, regulile stricte de igienă și de manipulare a alimentelor pot contribui la reducerea riscului de transmitere a eventualelor contaminări.

Cu toate acestea, consumatorii ar trebui să fie întotdeauna atenți la sursele de alimente pe care le achiziționează și să se asigure că provin de la surse sigure și certificate, mai ales în cazul fructelor de mare și a altor produse marine. În plus, respectarea recomandărilor privind consumul de alimente și gătitul corect al acestora poate contribui la reducerea riscului de expunere la agenți patogeni sau substanțe nocive care pot fi prezente în alimente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel