Sari la conținut

A început Săptămâna Mare. Părintele Emil Cărămizaru: „Este o săptămână a privegherii desăvârșite, întâlnirea noastră cu Dumnezeu-omul”

A început Săptămâna Mare. Părintele Emil Cărămizaru: „Este o săptămână a privegherii desăvârșite, întâlnirea noastră cu Dumnezeu-omul”.

Această săptămână se deosebeşte de toate celelalte perioade ale anului bisericesc, fiind perioada de retrăire a patimilor Mântuitorului, care lasă să se întrevadă bucuria şi lumina Învierii. Săptămâna Mare începe în Duminica Floriilor şi se încheie în Sâmbăta Mare.

Specifică pentru această săptămână este slujba Deniilor, rânduieli de o mare frumuseţe, care evidenţiază momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa lui Hristos. Deniile sunt săvârşite în fiecare seară, din Duminica Floriilor şi până în Vinerea Mare. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”.

Părintele Emil Cărămizaru: „Este o săptămână a privegherii desăvârșite, întâlnirea noastră cu Dumnezeu-omul”

Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București-Kilometrul „Zero” al României a explicat de ce Săptămâna Mare este o săptămână  a „privegherii desăvârșite”

„În această sfânta zi de Florii ne pregătim de denia de mâine, din Sfânta și Marea Luni. Este o săptămâna a privegherii desăvârșite. Este întâlnirea noastră cu Dumnezeu-omul. Este o săptămâna numită a Sfintelor Patimiri ale lui Iisus Hristos, Dumnezeu cel adevărat din Dumnezeu adevărat.

Ni se face mare chemare, fiecăruia dintre noi, ca mai ales acum să ne întâlnim cu El, cu Hristos. În biserica pe care el a zidit-o cu sângele său. S-a născut pe Pământ ca om, a trăit suferință suferințelor, a trecut prin mormânt și moarte și apoi ne-a dăruit tuturor Învierea. Ne arată că viața este fără de apus. În el și prin el, zorii zilelor nu vor mai apune niciodată.

De aceea, să fim prezenți la aceste slujbe de priveghere sfânta, la denii, care sunt utreniile de a doua zi. Și să căutăm să mergem la duhovnic să ne despovăram de ceea ce ne apasă sufletele. Ca apoi să ajungem la piscul întâlnirii noastre cu Hristos, care este sfânta și dumnezeiasca euharistie. El este cel care ne-a dăruit viața însăși. De aceea avem această sfânta datorie, ca un pic din timpul nostru să îl dăruim Lui”, a explicat Emil Cărămizaru, potrivit Antena 3.

„E vreme să auzim cuvântul Lui, pentru că este cuvântul vieții, cuvântul învierii”

Părintele Emil Cărămizaru, un preot cu har și cu iubire pentru oameni, a explicat, de asemenea, că în această săptămână se poate ține și post negru. Dar a atras atenția credincioșilor că, mai mult decât postul trupului e important postul sufletului.

„Se poate ține și post negru. Important este ca, dincolo de postul trupesc, să ținem și postul sufletelor noastre, prin viață curată, prin gând frumos, rugăciune, fapte bune”, a spus preotul Cărămizaru.

Oamenii trebuie, mai mult ca în orice perioadă a anului, să își înfrâneze sentimentele de furie, de frustrare, de ură. E săptămâna în care trebuie să ne smerim și să iertăm greșelile celor din jurul nostru.

„Trebuie să punem o simbioză firească între trup, care și el se despovareaza prin această alegere, este alegerea iubirii. Este dialogul nostru cu Dumnezeu, prin post și rugăciune. Și sufletul trebuie să fie luminos, gata să facă binele.

Domnul nostru a fost batjocorit, bătut, umilit, pus pe cruce și s-a rugat pentru răstingnitorii lui. Noi, oamenii, pentru un cuvânt pe care ni-l spune aproapele noastru, unii nu uită o viață întreagă. Iar el i-a iertat pe cei care îl prigoneau cumplit.

El ne cere să ne iubim unii pe alții cu iubirea cea mai înalta. E vremea să auzim cuvântul Lui, pentru că este cuvântul vieții, cuvântul învierii. Învierea lui este învierea noastră.”, a mai spus părintele Cărămizaru.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel