Sari la conținut

A început vaccinarea antigripală. Lista farmaciilor autorizate de către Ministerul Sănătății unde te poți vaccina

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală, în contextul alertei epidemiologice generate de numărul mare de infecţii respiratorii. În prezent, traversăm vârful actualului val de viroze, iar o atenuare a situației este așteptat abia după prima parte a lunii viitoare, potrivit estimărilor specialiștilor. Colegiul Farmaciștilor a anunțat astăzi că vaccinarea antigripală se poate face și în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot.

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, se arată într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.

Cine va efectua vaccinarea?

Vaccinarea se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară organizate de Universitățile de Medicină și Farmacie în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut. Farmaciile care au dorit să se implice în program, din București și din alte 15 județe, au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a te putea vaccina

Persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să parcurgă următorii pași:

  • să consulte lista,
  • să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală, fie la medicul de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere, și
  • să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și, nu în ultimul rând,
  • să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Vaccinarea în farmacie, numai cu recomandare de la medic

Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

„Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor şi să se protejeze în faţa gripei, în contextul creşterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciştii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depăşească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze şi poate afecta starea de sănătate a populaţiei”, arată preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuliasa.

Lista farmaciilor unde te poți vaccina anti-gripal

Vaccinarea antigripală se poate face, în acest moment, în farmaciile autorizate din Bucureşti şi din 15 judeţe, arată Colegiul Farmaciștilor, într-un comunicat.

Lista farmaciilor, în continuă completare, unde se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii la rubrica Pacienti/Farmacii şi drogherii/tabel farmacii vaccinare şi pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România www.colegfarm.ro, precum şi pe site-ul www.serviciifarmaceutice.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: