Sari la conținut

A început valul al patrulea. Cum ne liniștește Valeriu Gheorghiță?

Cifrele situației epidemiologice din România în prezent, chiar dacă par bune, nu sunt „nici pe departe” într-o zonă care să ne așeze într-o situație confortabilă. Tulpina Delta este în plină expansiune în întreaga lume, ba chiar țări precum Franța, au declarat oficial începutul valului al patrulea.

„În momentul de faţă în Marea Britanie, pentru că este un exemplu pentru toată lumea, amplitudinea acestui val patru este la circa două treimi din valul precedent, ceea ce înseamnă circa 10… dar dacă ne uităm la spitalizare şi decese, doar 10% din cazurile confirmate sunt spitalizate în momentul de faţă, comparativ cu ce se întâmplă în valul precedent comparativ şi rata de mortalitate este 3,3% comparativ cu ce se întâmpla în valul precedent. Vedem o reducere a mortalităţii de circa 30 de ori în momentul de faţă faţă de valul precedent în Marea Britanie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Am intrat în valul 4”, e anunţul care vine din Franţa. Numărul de infectări în ultimele 24 de ore a urcat acolo la 18.000 în comparaţie cu sub 7.000 în săptămâna anterioară.

Franţa a intrat în al patrulea val al pandemiei COVID-19, care are un impact mai puternic şi mai rapid din cauza variantei Delta a virusului, au anunţat autorităţile guvernamentale, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a declarat că Franța a înregistrat o creştere bruscă şi puternică a ratei de incidenţă.

O mare parte din cazurile noi sunt cu varianta Delta extrem de contagioasă care „contaminează la viteză de trăsnet”, reprezentând 80% din infectări, a adăugat el:

„Am intrat într-un al patrulea val al virusului. Dinamica pandemiei este extrem de puternică. Vedem un val mai rapid, o pantă mai abruptă decât toate precedentele”.

Tendinţa e la fel şi în China. Beijingul a anunțat cel mai mare număr de cazuri zilnice din ianuarie și până în prezent.

Sacă rata de vaccinare nu crește în România – timpul „ferestrei de oportunitate” până la apariția unui val 4 și în România fiind destul de scurt – am putea ajunge în septembrie – octombrie din nou în situația în care să avem parte de restricții? a fost întrebat secretarul de stat Andrei Baciu, la Digi24.

„Chiar și atunci când avem un procent important de populație vaccinată, poate să crească numărul de cazuri noi, așa cum vedem în cazul Angliei, însă nu se pune presiune nici pe sistemul de sănătate în felul care s-a pus înainte de apariția vaccinului și nici pe societate per ansamblu. Aici pui măsuri, aici intervii, în faza pre-spital, cu măsuri, cu restricții – atunci când faza de spital tinde să ajungă la un punct în care nu mai poate să facă față și atunci trebuie să oprești. Principiul cumva rămâne același: dacă nu mai poți să gestionezi faza de spital, trebuie să acționezi în faza pre-spital, cu restricții, care să rupă lanțul de transmitere virală, care să scadă forțat numărul de noi cazuri”, a explicat secretarul de stat.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel