Sari la conținut

A murit la doar 29 de ani. A intrat în moarte cerebrală din senin. Moartea sa a salvat cinci vieți

A murit la doar 29 de ani. A intrat în moarte cerebrală din senin. Moartea sa a salvat cinci vieți.

Durere fără margini în familia designerul român Brigitta Dachmann, care și-a pierdut viața fulgerător, la doar 29 de ani. Tânăra a intrat în moarte cerebrală, joi, 19 august, la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Deși copleşiţi de durere, părinţii au găsit puterea de a ajuta alte de familii. Aceștia au fost de acord cu donarea de organe – (ficat, rinichi, cord, plămâni) și țesuturi osoase, conform Autorităţii Națională pentru Transplant.

A murit la doar 29 de ani. A intrat în moarte cerebrală din senin

În acest mod, chiar și după moartea sa, Brigitta Dachmann a salvat după moarte alte două fete în vârstă de 18, respectiv 19 ani, una din Harghita şi cealaltă din Cluj. Cele două au primit de la tânără câte un rinichi de care aveau atâta nevoie. Ficatul tinerei a ajuns la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

Fiindcă în țara noastră nu existau pacienți compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor 2 oameni care nu aveau altă șansă.

Potrivit ziardecluj,ro, „pentru echipele de transplant a fost un maraton de 48 de ore, deoarece familiile altor doi pacienți au acceptat donarea de organe și țesuturi și astfel în total 13 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe și cornee, iar și mai mulți vor avea o viață mai bună prin transplant de țesuturi osteotendinoase. Transplantul înseamnă VIAȚĂ”.

Brigitta Dachmann: Îmi doresc să nu uit să mă bucur de fiecare clipă

Brigitta Dachmann , un designer de pălării din Cluj, s-a născut în Satu Mare şi era fiica îndrăgitului artist păpușar, Ana Maria Dachmann, de la Teatrul de păpuşi „Spiriduş”. Familia, logodnicul său, prietenii și cunoscuții sunt absolut șocați de moartea tinerei superbe de doar 29 de ani.

Cea mai mare dorință a sa a fost să fie sănătoasă și să se bucure de fiecare clipă.

„Nu am o dorința anume, însă îmi doresc sa fiu sănătoasă atât eu cât și familia mea și persoanele pe care le iubesc, sa reușesc sa evoluez pe plan profesional, sa fiu înconjurată de prieteni, și sa nu uit sa ma bucur de fiecare clipa”, declara Brigitta într-un interviu, în urmă cu câteva luni.

Pe 9 august, Brigitta Dachmann fusese alături de iubitul ei la festivalul Electric Castle şi postase fericită fotografiile pe care le-a făcut acolo. O săptămână mai târziu, tânăra din Cluj, în vârstă de doar 29 de ani, suferea de un anevrism cerebral şi intra în moarte clinică.

„Azi a plecat dintre noi un suflet minunat, un om iubit, apreciat de toți din jurul ei, a oferit o stare buna in jurul ei doar prin simpla prezenta. Pentru mine a fost atât iubita, logodnica dar și cel mai bun prieten însă destinul a ales sa ne despartă in cel mai urat mod posibil.

Nu e corect ce s-a întâmplat, a placat dintre noi mult prea devreme, mai avea atâtea planuri și atâtea vise frumoase de realizat. Vei rămâne mereu in inima și in sufletul meu!

Îți multumesc pentru toate clipele frumoase pe care le-am trăit împreuna! Drum lin îngerul meu! Te voi iubi mereu!”, a scris Sorin Mihalca, logodnicul Brigittei Dachmann, într-un mesaj pe Facebook.

„Mi-o imaginez pe Brigi a noastră un îngeraș cu suflet luminat, stand pe un norișor alb și pufos”

De asemenea, mama tinerei, Ana Maria Dachmann, a scris un mesaj emoţionant pe reţelele de socializare.

„Au trecut zile crunte în care durerea, tristețea, suferința a pus stăpânire pe noi toți. Ne-am consolat cu sutele de mesaje de alinare sufletească primite. Am simțit că ați fost alături de noi. Vă mulțumim.

Totodată mulțumim că ați participat într-un număr atât de mare la ceremonia de înmormântare a iubitei noastre Brigitta Dachmann. Vă mulțumim din suflet pentru gândurile, cuvintele de alinare.

Mi-o imaginez pe Brigi a noastră un îngeraș cu suflet luminat, stand pe un norișor alb și pufos. Cu siguranță, vede lacrimile noastre, simte durerea noastră a tuturor. În aer plutește tristeţea și durerea.

E foarte trist că o copilă perfect sănătoasă cu o viață minunată, cu o carieră frumoasă, cu o familie iubitoare, un logodnic care o adora și mulți mulți prieteni să părăsească aceasta lume într-o secundă datorită unui anevrism cerebral. Dormi în pace draga noastră copilă, vei rămâne mereu în sufletele noastre.TE IUBIM ENORM”, a scris mama Brigittei Dachmann.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.