Sari la conținut

A murit Silviu Prigoană după ce s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant

Sursă foto: 40 de întrebări
Silviu Prigoană

A murit Silviu Prigoană după ce s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant. Silviu Prigoană, cunoscutul om de afaceri și fondator al postului TV Realitatea Plus, a murit marți, într-un incident tragic, scrie Adevărul. Conform martorilor, Prigoană se afla într-un restaurant din Brașov când a început să tușească și s-a sufocat. Medicii au încercat să-l resusciteze, dar nu au mai putut face nimic.

UPDATE: Potrivit ultimelor informații, Silviu Prigoană a suferit un puseu de tuse, după care ar fi făcut infarct. Medicii ar fi încercat să-l resusciteze minute bune, însă fără succes. Echipajul de pe ambulanță a confirmat faptul că omul de afaceri a murit în urma unui infarct, și nu înecat cu mâncare, așa cum era informația inițială.

Decesul s-a constatat în jurul orei 15:30, după aproximativ 50 de minute de manevre de resuscitare.

„Din ce am aflat de la medic, nu pare a fi vorba de un stop produs de un bol alimentar”, a spus, pentru HotNews.ro, directorul ambulanței Brașov.

Conform acestuia, bărbatul era cunoscut cu afecțiuni cardiace și neurologice și, probabil, a suferit un infarct.

Inițial, mai multe publicații și televiziuni, printre care și Realitatea TV, Antena 3 și Digi24 au transmis că Prigoană a murit la un restaurant, după ce s-a înecat cu mâncare. Reprezentanții ambulanței, care nu au numit pacientul, au infirmat această variantă.

Ce spune Poliția

Poliția din Brașov a transmis că marți după-amiază, un bărbat de 60 de ani, în timp ce lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

„Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului. În cauză, la acest moment, se desfăsoară actvitățile specifice de cercetare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul unitătii de parchet competente”.

Născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj, Silviu Prigoană a fost o figură marcantă în peisajul media și politic din România. Acționar principal la Rosal Grup și fondator al mai multor posturi de televiziune, Prigoană a avut ambiții care l-au dus și în politică, fiind deputat de București din partea PDL în legislatura 2008-2012.

Cariera în Mass-Media

Silviu Prigoană a început să investească masiv în mass-media în 2001, când a înființat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV și Taraf TV. De-a lungul anilor, a deținut și 10% din acțiunile Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Prigoană deținea licențe pentru alte două canale, Meteo TV și Manele TV, și a fost coproprietar la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM, precum și la postul de radio Etno FM. Până în 2006, a deținut și revista săptămânală Fanatik, cu profil sportiv.

Implicarea Politică

Pe lângă cariera sa în mass-media, Prigoană a fost activ și în politică. A candidat fără succes la funcția de primar general al municipiului București la alegerile locale din 2012. În 2023, într-un podcast, Prigoană a dezvăluit că avea o pensie lunară de 11.000 de euro, după 20 de ani de cotizat sume uriașe la stat.

A murit Silviu Prigoană. Viața Personală

Silviu Prigoană a fost căsătorit cu prima sa soție, Viorica, care a decedat la doar 30 de ani, în 1994. Din această căsătorie, are doi fii, Honorius și Silvius. Ulterior, s-a căsătorit cu Adriana Bahmuțeanu, cu care a avut o relație tumultuoasă, soldată cu divorț. Cei doi au împreună doi băieți, născuți în 2007 și 2010.

Moartea lui Silviu Prigoană reprezintă o pierdere semnificativă pentru peisajul media și politic din România. Rămâne de văzut cum va fi gestionată moștenirea sa și ce impact va avea această tragedie asupra celor apropiați și a proiectelor sale.

Cum poate fi salvat cineva care s-a înecat cu mâncare: manevra Heimlich pas cu pas

Manevra Heimlich este o tehnică de prim ajutor esențială utilizată pentru a elibera căile respiratorii ale unei persoane care se îneacă și nu poate respira. Această manevră este simplă, dar extrem de eficientă în prevenirea sufocării și a altor complicații grave asociate cu blocajele căilor aeriene.

Cum se efectuează manevra Heimlich:

  1. Evaluarea stării victimei: Dacă persoana care se îneacă nu poate respira, tuși sau vorbi și își duce mâinile la gât (un semn comun al sufocării), este esențial să acționezi rapid.
  2. Poziționarea salvatorului: Stai în spatele persoanei care se sufocă și înconjoară-i talia cu brațele. Persoana trebuie să fie ușor aplecată înainte.
  3. Plasarea mâinilor: Strânge o mână în pumn și plaseaz-o între buric și coaste, în zona mediană a abdomenului.
  4. Executarea compresiei: Prinde pumnul cu cealaltă mână și aplică o serie de compresii rapide și puternice, împingând în sus și în interior. Aceste mișcări cresc presiunea în abdomen și forțează expulzarea obiectului blocat în căile aeriene.
  5. Repetarea manevrei: Continuă să aplici compresii până când obiectul este expulzat și persoana poate respira sau tuși.

Manevra Heimlich la copii și bebeluși:

Pentru copii, tehnica este similară, dar trebuie să fie aplicată cu mai puțină forță. În cazul bebelușilor sub un an, se recomandă bătăi pe spate și compresii toracice în locul manevrei Heimlich obișnuite.

Când să nu folosești manevra Heimlich:

Dacă persoana este conștientă și poate tuși, cel mai bine este să încurajezi tusea, deoarece aceasta este cel mai eficient mod de a expulza un obiect blocat.

Importanța învățării și aplicării corecte:

Manevra Heimlich este crucială deoarece sufocarea poate fi letală în doar câteva minute dacă căile respiratorii nu sunt eliberate rapid. Cunoașterea acestei tehnici poate face diferența între viață și moarte, motiv pentru care este recomandat ca toată lumea să o învețe.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel