Sari la conținut

A supraviețuit după 12 tumori. Cazul unei femei este unic în lume

alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alzheimer

O femeie în vârstă de 36 de ani din Spania a supraviețuit după 12 tumori, dintre care cinci erau maligne, adică susceptibile de a se răspândi la alte organe. Cazul ei clinic a fost descris în revista Sciences Advances.

A supraviețuit după 12 tumori. Cazul unei femei este unic în lume

Experții au dezvăluit un caz unic în lume: o femeie din Spania care trăiește după 12 tumori. Ea avea maligne, diagnosticate în momente diferite ale vieții. Specialiștii nu își expică cum femeia a ajuns la 36 de ani, fiind bolanavă de cancer de la vârsta de doi ani.

Specialiștii cred că a reușit să dobândească un sistem imunitar „super antrenat”.

Doctorul Miguel Urioste a fost șeful Unității de Familie Cancer din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului (CNIO) până când s-a pensionat, în ianuarie 2022. În 2015, femeia urmase deja cinci tratamente de cancer pentru tumori la diferite organe și o serie de operații. Nimeni nu i-a dat șanse de supraviețuire, dar s-a produs un miracol.

„I-am urmărit arborele genealogic și totul părea în ordine. Părinții și surorile nu au avut probleme. Nu se potrivea cu niciun tablou clinic cunoscut”, povestește doctorul Miguel Urioste. Cercetătorii au analizat mai multe gene ale pacientei, în căutarea unor mutații comune care să înmulțească riscul de a suferi de tumori.

Mutații genetice care nu fusese niciodată observată la om

Ei au folosit secvențierea cu o singură celulă. Sistemul face posibilă extragerea a mii de celule din sângele pacientului și al rudelor acestora și citirea genomului complet al fiecăruia dintre ele. Rezultatele cercetărilor arată că acest caz unic se datorează unei mutații genetice care nu fusese niciodată observată la om. Această femeie a moștenit o copie mutantă a genei MAD1L1 de la fiecare dintre părinții ei.

Care a fost cheia supraviețuirii

„A fost foarte greu de înțeles cum ar putea supraviețui această femeie cu această mutație. Trebuia să existe altceva care să fi ajutat-o ​​să scape”, explică Marcos Malumbres, șeful Diviziei celulare și grupului Cancer de la CNIO, care a participat la studiile genetice ale pacientului și ale familiei ei.

Cheia supraviețuirii acestei femei a fost chiar propria ei boală. Până la 40% din celulele din sânge au prea mulți sau prea puțini cromozomi. Acest defect este cunoscut sub numele de instabilitate genomică, este un semn distinctiv al cancerului. Femeia a avut un sistem imunitar mai puternic decât se așteptau medicii, potrivit CNIO.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel