Sari la conținut

Academia de Științe Medicale: Cele trei boli transmisibile care ridică probleme în această perioadă pot fi prevenite prin vaccinare

vaccinare anti-covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele 3 boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare

Academia de Științe Medicale atrage atenția că cele trei boli transmisibile care ridică probleme în această perioadă pot fi prevenite prin vaccinare.

În cadrul unei dezbateri pe această temă, specialiștii au avertizat că ne confruntăm cu o epidemie declarată de rujeolă, o creștere constantă și importantă a numărului cazurilor de gripă în ultimele săptămâni și o prezență endemică a infectărilor cu SARS-CoV-2 post-pandemie.

Cele trei boli transmisibile care ridică probleme în această perioadă pot fi prevenite prin vaccinare

Secretarul general al Biroului Executiv al Academiei de Științe Medicale, profesor dr. Emanoil Ceauşu, prezintă situația actuală a infecțiilor respiratorii.

„Cazurile de gripă în continuă creștere au avut o incidență triplă săptămâna trecută, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Rujeola prezintă o recrudescență începând cu anul 2023, pe fondul unei rate de vaccinare din ce în ce mai scăzute, 78% pentru prima doză vaccinală și 62% pentru a doua doză la copiii eligibili.

COVID-19 a devenit o boală endemică, prezentă în tot timpul anului, cu izbucniri epidemice periodice”, a declarat Emanoil Ceauşu, potrivit RRA.

Cele mai multe decese din cauza gripeisunt la persoanele de peste 60 de ani

Profesorul dr. Victoria Aramă, membr corespondent al Academiei de Științe Medicale, spune că cele mai multe decese din cauza gripei au fost la persoanele de peste 60 de ani.

„Din punct de vedere al cazurilor confirmate prin teste de laborator ca fiind gripă, s-au adunat un număr de aproape 1.300 de cazuri. Multe au fost coinfecții, fie cu SARS-CoV-2, fie cu virus sincițial respirator și fie chiar trei coinfecții, ceea ce, desigur, crește foarte mult severitatea și riscul de deces.

S-au înregistrat până la ora actuală 51 de decese confirmate cu virus gripal, dar cu siguranță ele sunt mult mai multe la număr. Cele mai multe decese s-au produs după vârsta de 50 de ani și mai ales după vârsta de 65 de ani”, a precizat Victoria Aramă.

Totodată, dr. Aramă a mai precizat că vaccinarea este principala metodă de prevenire a infecțiilor respiratorii și a complicațiilor date de acestea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel