vineri, iunie 9, 2023

Accident vascular cerebral. Activitatea fizică după un accident vascular cerebral este crucială pentru o recuperare reușită, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi.

Aceștia au constatat că pacienții care au crescut activitatea fizică și au menținut aceste niveluri timp de șase luni după accidentul vascular cerebral au funcționat mai bine decât cei care nu au făcut-o.

„Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral pot obține beneficii funcționale prin creșterea activității fizice, indiferent de gravitatea accidentului vascular cerebral”, a declarat cercetătorul principal, Dr. Dongni Buvarp, de la Institutul de Neuroștiințe și Fiziologie de la Universitatea din Göteborg, potrivit pronews.gr.

Studiul a constatat că bărbații și pacienții cu capacități cognitive normale au fost mai predispuși să mențină un regim de exerciții fizice consecvent, indiferent de gravitatea accidentului vascular cerebral.

Constatările ar putea ajuta la direcționarea persoanelor a căror activitate fizică scade după un accident vascular cerebral, a declarat Buvarp.

Cantitatea ideală de exerciții fizice după un accident vascular cerebral este de cel puțin patru ore pe săptămână, a spus Buvarp. Aceste activități ușoare ar putea include ciclismul sau mersul pe jos, grădinăritul, pescuitul, ping pongul sau bowlingul, a adăugat el.

„Angajarea în exerciții fizice poate spori capacitatea atât a creierului, cât și a corpului de a ajuta la recuperarea după un accident vascular cerebral”, a spus Buvarp. „Activitatea fizică sporește plasticitatea creierului și îmbunătățește recuperarea la nivel celular”.

Un stil de viață activ poate îmbunătăți mobilitatea pacienților cu accident vascular cerebral și poate reduce riscul de căderi, depresie și boli de inimă.

„Menținerea activității fizice, chiar și de intensitate scăzută, poate contribui la o mai bună recuperare, indiferent de gravitatea accidentului vascular cerebral”, a adăugat Buvarp.

Dintre participanții la studiu, 53% și-au mărit activitatea fizică și 47% au redus-o. Cei care au crescut activitatea timp de șase luni au recuperat o funcție fizică mai bună în comparație cu cei care nu au făcut-o.

Cercetătorii subliniază că exercițiile fizice sunt esențiale pentru recuperarea după un accident vascular cerebral, deoarece reprogramează creierul.

Atunci când cineva face exerciții fizice, trimite mesaje către părțile normale ale creierului care preiau locul părții din creier care a fost afectată de un accident vascular cerebral.

Exercițiile fizice sunt doar una dintre schimbările de stil de viață pe care pacienții ar trebui să le facă după un accident vascular cerebral pentru a se recupera și pentru a reduce șansele de a suferi un al doilea accident vascular cerebral. Celelalte includ nefumatul, menținerea unei greutăți corporale normale și o dietă sănătoasă.

Activitatea fizică pe termen lung nu numai că ajută la recuperarea după un accident vascular cerebral, dar reduce semnificativ și riscul unui al doilea accident vascular cerebral sau al unui alt eveniment cardiovascular, concluzionează aceștia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private