duminică, noiembrie 29, 2020
Elena Oceanu

Accidentele vasculare cerebrale /AVC/ lovesc un număr tot mai mare de adulți sub 65 de ani în lume, în special în țările în curs de dezvoltare, arată două studii publicate în revista medicală britanică The Lancet.

În timp ce AVC sunt asociate în mod tradițional cu îmbătrânirea și rămân mult mai frecvente la persoanele în vârstă, un vast studiu ce adună datele furnizate de 119 țări /58 cu venituri mari și 61 cu venituri medii sau mici/ arată că numărul de AVC a crescut cu 25% în 20 de ani la cei între 20 și 64 de ani, mărind ponderea acestora în numărul total de AVC la 31% în 2010, față de 25% în 1990.

Studiul a evaluat la 16,9 milioane numărul de AVC survenite în lume în 2010, cu 68% mai mult decât în 1990.

O parte tot mai mare din cele 11,6 milioane de AVC ischemice și 5,3 milioane de AVC hemoragice înregistrate în total survin în țările în curs de dezvoltare și la persoanele sub 74 de ani.

Un accident vascular cerebral poate fi provocat de un cheag de sânge ce conduce la o reducere a fluxului sanguin cerebral /AVC ischemic/ sau ruptura unui vas de sânge în interiorul creierului /AVC hemoragic/.

AVC sunt favorizate de hipertensiunea arterială, dar și de alți factori ca sedentarismul, obezitatea și fumatul.

Dar, în timp ce mortalitatea celor două tipuri de AVC a scăzut sensibil /-37 %/ în ultimii douăzeci de ani în țările dezvoltate, ea a crescut cu 42% în țările în curs de dezvoltare și reprezintă în prezent cea mai mare parte a celor 5,9 milioane de decese înregistrate în 2010 în lume, adică 84% din aproximativ 3 milioane de decese ca urmare a unui AVC hemoragic și 57% din 2,98 de milioane de decese după AVC ischemic.

Dacă tendința actuală continuă, numărul de decese s-ar putea dubla până în 2030, ca și numărul de persoane care au supraviețuit unui AVC /70 de milioane în 2030, față de 33 de milioane în 2010/ sau cele cu handicap și patologii conexe /200 de milioane față de 102 milioane în 2010/, avertizează autorii studiului realizat de profesorul neo-zeelandez Valery Feigin.

Ei avertizează de asemenea că dacă nu se face nimic în ceea ce privește prevenirea în țările în curs de dezvoltare, AVC va continua să lovească un număr tot mai mare de tineri.

“Povara globală legată de AVC crește foarte repede și trebuie să punem în aplicare rapid la scară mondială strategii de prevenire, gestionare și de reabilitare care să fie abordabile și cultural acceptabile”, notează profesorul Feigin.

În 2010, s-au remarcat deja diferențe mari între țările bogate și cele sărace: de la 1 la 10 pentru decese premature, ca și pentru handicapuri și patologii asociate între Europa de Vest, America de Nord și Australia pe de o parte și țările din Europa de Est, Africa sub-sahariană sau unele țări din Asia, de cealaltă.

Într-un comentariu atașat acestei analize, Graeme Hankey de la Universitatea din Australia de Vest preconizează “strategii globale vizând reducerea consumului de sare, de calorii, alcool și tutun”. De asemenea, el susține identificarea persoanelor celor mai expuse riscului de AVC hemoragic pentru a le încuraja să-și modifice stilul de viață sau să înceapă un tratament împotriva hipertensiunii

Parteneri