Sari la conținut

Această afecțiune este a 5-a cauză de deces în rândul copiilor mici. Cum o depistăm și ce putem face?

Sursa: Unsplash

Deși speranța de viață a crescut foarte mult în ultimii ani, anumite afecțiuni prezintă, încă, motive de îngrijorare. Copiii mici, în special, pot suferi în urma unor afecțiuni grave.

Diareea este o problemă serioasă de sănătate. Deși poate să pară un episod inofensiv, este a 8-a cauză de deces la orice vârstă și a 5-a cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Diareea, afecțiunea care poate provoca decesul

Dr. Mihai Craiu, pediatru, a dezvăluit pe pagina sa de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” cât de periculoasă este această afecțiune, de fapt.

Diareea reprezintă încă, la nivel global, o amenințare majoră la adresa stării de sănătate.

Este a 8a cauză de deces, la toate vârstele, la nivel global – se estimează că apar cel puțin 1.6 milioane de decese anual.

Este a 5a cauză de deces la copilul cu vârstă sub 5 ani.

Acestea sunt motivele pentru care m-am îngrijorat când am realizat că au început să crească semnificativ, în toată țara (dar și la noi în spital), cazurile de diaree severă, mai ales cu rotavirus.

Infecția cu rotavirus poate evolua EXTREM de sever la sugar, fiind prima cauză de deces, în cazul formelor letale de diaree cu deshidratare.

Ce putem face?

1. Trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, chiar dacă, în euforia ridicării restricțiilor privind COVID-19, avem impresia că putem renunța la această precauție.

2. Să recunoaștem rapid semnele de gastroenterită. Uneori un copil cu enterită rotavirală are, la debutul bolii, doar febră, stare de rău și vărsături. FĂRĂ diaree!

3. Trebuie să ne gândim că este posibil să fie infecție cu rotavirus dacă sunt scaune diareice cu un miros extrem de neplăcut, asemănător ouălelor stricate (de obicei la sugar scaunele miros a lapte acru).

4. Trebuie să recunoaștem rapid deshidratarea severă. Sugarul deshidratat va fi mai apatic, somnolent (sau din contră cu accese de agitație urmate de perioade de somn inexplicabile), încercănat, fără lacrimi, cu buze uscate și limbă „prajită”, cu pliu cutanat leneș. De mare alarmă este scaderea drastică a cantitații de urină. Un sugar normal udă cam 6 pamperși pe zi. Dacă scade mult cantitatea de urină NU E BINE!

5. Ar fi de folos să discutăm cu medicul de familie despre vaccinul împotriva enteritei rotavirale. Acesta este foarte eficient. De exemplu în Australia, unde se utilizează vaccinul de 15 ani, au scăzut cu 71% numărul de spitalizări pentru rotaviroză si cu 77% prezentările la Compartimentul de Urgențe pentru diaree cu rotavirus”, a explicat medicul Mihai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.