Sari la conținut

Aceasta este grupa de sânge cu cea mai mare probabilitate de a suferi de boala Alzheimer

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Factori de risc pentru AVC

În general, toate problemele de sănătate au cauze multiple. Adică nu se dezvoltă ca urmare a unei singure cauze, ci apar din cauza unei combinații de mai mulți factori. Cu toate acestea, există unele caracteristici fiziologice care pot crește riscul anumitor afecțiuni. Acesta este cazul tulburărilor de memorie.

Un studiu științific realizat de cercetătorii de la Colegiul de Medicină al Universității din Vermont, publicat în revista medicală Neurology a Academiei Americane de Neurologie, a analizat relația dintre grupa de sânge a oamenilor și problemele de memorare a diferitelor evenimente.

Analiza a făcut parte dintr-un studiu mai amplu cunoscut sub numele de Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (Regards), care a fost realizat prin urmărirea a aproape 30.000 de persoane timp de peste trei ani. În timpul cercetării, aceștia au identificat că 495 de persoane care nu aveau probleme de memorie la momentul inițial au dezvoltat tulburări cognitive.

Performanțele lor au fost comparate cu cele ale altor 587 de persoane care au rămas sănătoase în timpul analizelor cercetătorilor. Printre alte lucruri care au fost măsurate de autorii studiului s-a numărat și grupa de sânge a persoanelor care au dezvoltat probleme de memorie.

După ce și-au analizat rezultatele, au ajuns la concluzia că persoanele cu grupa de sânge AB, în comparație cu restul populației, au un risc cu 82% mai mare de a avea dificultăți în dezvoltarea gândirii și a memoriei, care ar putea duce în cele din urmă la demență.

Accident vascular cerebral, simptome
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Studii anterioare au arătat că persoanele cu grupa de sânge O

„Studii anterioare au arătat că persoanele cu grupa de sânge O au un risc mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral, factori care pot crește riscul de pierdere a memoriei și de demență”, a precizat Universitatea din Vermont într-un comunicat de presă.

Analiza lor a arătat, de asemenea, că în grupul de persoane care au prezentat tulburări cognitive, 6% dintre acestea aparțineau grupului sanguin AB.

„Studiul nostru analizează grupa de sânge și riscul de afectare cognitivă, dar mai multe studii au arătat că factori precum tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat și diabetul cresc riscul de afectare cognitivă și demență”, a declarat Alexander.

Studiul a analizat, de asemenea, nivelurile factorului VIII din sânge, o proteină care este esențială pentru procesele de coagulare. Cu toate acestea, această proteină joacă un rol cheie în afectarea cognitivă: cu cât este mai mare, cu atât este mai probabil să dezvoltați probleme de gândire și de memorie.

Grupa de sânge cu cea mai mare probabilitate de a suferi de boala Alzheimer

Cercetările au arătat că pacienții cu grupa sanguină AB aveau o cantitate mai mare de factor VIII în sânge.

„Persoanele din acest studiu cu niveluri mai ridicate de factor VIII aveau cu 24% mai multe șanse de a dezvolta probleme de gândire și memorie decât persoanele cu niveluri mai scăzute ale proteinei. Persoanele cu sânge AB au avut un nivel mediu mai mare de factor VIII decât persoanele cu alte grupe de sânge”, a precizat universitatea în comunicat.

Dincolo de factorii biologici, genetici sau familiali care pot avea un impact asupra pierderii memoriei, adevărul este că există multe practici și obiceiuri care pot fi implementate pentru a avea grijă de sănătatea creierului și, astfel, pentru a păstra o stare bună a memoriei.

Printre altele, Clinica Mayo din Statele Unite recomandă, printre altele, practicarea unei activități fizice regulate, activități care stimulează mintea, cum ar fi jocurile de societate sau cântatul la instrumente muzicale noi. De asemenea, aceasta recomandă socializarea, păstrarea casei organizate, dormitul suficient și consumul zilnic de cantități adecvate de fructe și legume.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel