Sari la conținut

Aceasta este planta care te ajută să te adaptezi la stres. Dr. Mihail Pautov: Este capabilă să scadă nivelul de cortizol

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aceasta este planta care te ajută să te adaptezi la stres. În mediul online, în comunitatea de culturiști, se tot discută despre Ashwagandha.  Este bună la ceva, este un supliment care funcționează sau nu? La aceste întrebări a răspuns dr. Mihail Pautov.

Withania somnifera, comercializată în România și sub numele de Ashwagandha, este o plantă sempevirescentă, care face parte din familia Solanaceae, subfamilia Solanoideae (din care fac parte și roșia, cartoful, ardeiul etc.).

Într-o postare pe Tik Tok, dr. Mihail spune că „Ashwagandha este un supliment adaptogen, substanță sau comportament care te ajută să te adaptezi la stres.  În acest context, medicul atenționează că „stresul nu este bun sau rău, contează cum te raportezi tu la stres și ce faci tu cu stresul acela”.

Aceasta este planta care te ajută să te adaptezi la stres

Un studiu arată că „ashwagandha este foarte capabilă să scadă nivelul de cortizol din sânge, un hormon al stresului care se crede că dimineața sau în general la stres și care ziua trebuie să scadă. Un nivel mare de cortizol în sânge îseamnă stres cronic.

Așadatr, ashwagandha scade nivelul de cortizol și prin asta reduce anxietatea, te face să dormi mai bine și te face să ai în final practic acest nivel de cortizol mai mic în sânge.

Dr. Mihail spune că „doza recomandată este de maxim cinci sute de miligrame pe zi și aceast supliment să îl iei doar la prânz sau seara. Nu se recomandă suplimentarea cu acest ashwagandha mai mult de o lună”, explică dr. Mihail Pautov

Ce știți despre #Ashwagandha?!

Despre acest subiect a scris și medicul Răzvan Darea, specialist Recuperare Medicală-Medicină Fizică Sportivă, care spune că Ashwagandha este o plantă folosită încă din Antichitate în medicina ayurvedică.

„Ashwagandha sau ginsengul indian este o plantă folosită din Antichitate în medicina ayurvedică. Se pare că poate menține funcția creierului, reduce nivelul zahărului din sânge și al cortizolului și poate ajuta la combaterea simptomelor de anxietate.
Ashwagandha (Withania somnifera) este una dintre cele mai importante plante din Ayurveda, o formă de medicină alternativă bazată pe principiile indiene de vindecare naturală, care a fost folosită din vechime pentru combaterea stresului, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea concentrării. Multe dintre beneficiile pentru sănătate ale acestei plante sunt atribuite concentrației ridicate de witanolide, care pot combate inflamația și creșterea tumorilor”, atrage atenția medicul Răzvan Darea.

  • Probabil că planta este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce stresul. Unele cercetări efectuate pe șobolani au arătat că blochează stresul prin reglarea semnalizării chimice în sistemul nervos. Alte cercetări pe oameni au arătat că ashwagandha poate ajuta persoanele cu tulburări de stres și anxietate.
    Într-un mic studiu de 60 de zile, efectuat pe 64 de persoane cu stres cronic, cele care au luat ashwagandha au raportat o reducere cu 69% a anxietății și a insomniei, în medie, comparativ cu 11% în grupul placebo. Într-un alt studiu¹ de șase săptămâni, 88% dintre persoanele care au luat ashwagandha au raportat o reducere a anxietății, comparativ cu 50% dintre cele care au luat un placebo.
  • În mai multe studii, s-a demonstrat că ashwagandha scade nivelul zahărului din sânge. Un studiu în eprubete a constatat că planta a crescut secreția de insulină și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină în celulele musculare.
    De asemenea, mai multe studii² efectuate pe participanți umani au sugerat că ginsengul indian poate reduce nivelul zahărului din sânge atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu diabet zaharat. În plus, într-un studiu de patru săptămâni la persoanele cu schizofrenie, cele tratate cu ashwagandha au avut o reducere medie a nivelului de zahăr din sânge pe nemâncate de 13,5 mg/dL, comparativ cu 4,5 mg/dL la cele din grupul placebo.

Studiile efectuate în eprubete și pe animale sugerează că ashwagandha poate atenua problemele de memorie cauzate de leziuni sau boli. Ginsengul indian promovează activitatea antioxidantă care protejează celulele nervoase de radicalii liberi dăunători.

Deși ashwagandha a fost folosită în mod tradițional în medicina ayurvedică pentru a stimula memoria, cercetările asociate cu acest potențial beneficiu, efectuate pe oameni, nu au fost în număr foarte mare. Într-un studiu controlat, bărbații sănătoși care au luat zilnic 500 mg de extract standardizat de ginseng indian au raportat îmbunătățiri semnificative ale timpului de reacție și ale executării sarcinilor, comparativ cu bărbații cărora li s-a administrat placebo

  • Ashwagandha poate reduce nivelul de cortizol.
    Cortizolul este cunoscut ca un hormon al stresului, dat fiind că glandele suprarenale îl eliberează ca răspuns la stres, precum și atunci când nivelul zahărului din sânge scade prea mult. Din păcate, în unele cazuri, nivelurile de cortizol pot crește cronic, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge și la creșterea stocării grăsimilor în zona abdominală.

Cercetările arată că ashwagandha poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol. Într-un studiu pe adulți care sufereau de stres cronic, cei care au luat un supliment cu ashwagandha și-au redus semnificativ nivelul de cortizol, comparativ cu grupul de control. Cei care au luat cea mai mare doză au înregistrat o reducere de 30%, în medie.

Planta poate crește fertilitatea în cazul bărbaților

Suplimentele cu ashwagandha pot avea efecte puternice asupra nivelului de testosteron și asupra sănătății reproducerii. Unele cercetări au arătat că administrarea acestor suplimente a dus la creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității acestora, precum și la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron.

Poate reduce inflamația

Mai multe studii pe animale au arătat că ashwagandha ajută la scăderea inflamației. Studiile efectuate pe oameni au constatat că această plantă crește activitatea celulelor naturale ucigașe, acele celule imunitare care luptă împotriva infecțiilor.
De asemenea, s-a demonstrat că ginsengul indian scade markerii inflamației, cum ar fi proteina C reactivă, asociată cu un risc crescut de boli de inimă. Într-un studiu controlat, grupul care a luat zilnic 250 mg de extract standard de ashwagandha a avut în medie o scădere cu 36% a proteinei C reactive, comparativ cu o scădere cu 6% în grupul placebo.

Ce contraindicații are ashwagandha?

Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor. Totuși, potrivit medicului, „femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să nu își administreze suplimete cu ginseng indian”.

Și persoanele cu boli autoimune (poliartrita reumatoidă, lupusul, tiroidita Hashimoto și diabetul de tip 1) ar trebui să evite, de asemenea, ashwagandha, cu excepția cazului în care medicul le-a recomandat altfel, mai spune

Atenționare pentru cei care iau medicamente pentru boala tiroidiană

„Pacienții care iau medicamente pentru boala tiroidiană ar trebui să fie atenți dacă iau în paralel ashwagandha, deoarece poate crește nivelul hormonilor tiroidieni. De asemenea, poate scădea nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale, astfel încât, pentru persoanele care iau medicamente în acest sens poate fi necesară ajustarea dozelor. Atenție, pacientul nu trebuie să-și ajusteze singur dozele, după ureche, ci trebuie să urmeze recomandările medicului.

Doza recomandată de ashwagandha depinde de tipul de supliment, așa că e important ca, la administrare, să fie urmate instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Extractul standardizat de rădăcină este comercializat în mod obișnuit în capsule de 400 sau 500 mg, cu administrare o dată sau de două ori pe zi. Capsulele se iau de regulă în timpul meselor, pe o perioadă de trei luni”, spune medicul.

„De reținut că suplimentele alimentare, inclusiv cele cu ginseng indian, e bine să fie luate după o discuție cu medicul de familie, mai ales dacă persoana care dorește să și le administreze are anumite boli și se află pe diverse tratamente”, conchide specialistul pe un cont de socializare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel