Sari la conținut

Aceasta este una dintre cele mai importante vitamine pentru ficat

Obiceiuri care afecteaza ficatul
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
alimente care dauneaza ficatului

Vitamină pentru ficat. Ficatul are nevoie de anumite vitamine pentru a-și îndeplini funcțiile în mod corespunzător. Printre aceste vitamine se numără:

  • Vitamina A: Aceasta ajută la menținerea sănătății ficatului și la regenerarea țesuturilor hepatice.
  • Vitaminele din complexul B: Aceste vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12) sunt esențiale pentru metabolismul normal al ficatului și pentru producerea de enzime hepatice.
  • Vitamina C: Aceasta are un efect antioxidant, protejând ficatul de radicalii liberi și de stresul oxidativ.
  • Vitamina D: Aceasta ajută la absorbția calciului și la prevenirea acumulării excesive de grăsime în ficat.
  • Vitamina E: Aceasta susține funcționarea normală a ficatului și protejează celulele hepatice de stresul oxidativ.

De asemenea, vitamina E poate fi benefică în tratamentul anumitor afecțiuni hepatice, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică (NHGNA).

antioxidant puternic care ajuta ficatul
Sursă foto: Getty Images

Suplimentele de vitamina E nu sunt recomandate tuturor

Cu toate acestea, este important să menționăm că suplimentele de vitamina E nu sunt recomandate pentru toți oamenii și ar trebui luate sub supraveghere medicală, în special în cazul celor cu afecțiuni hepatice. De asemenea, este ideal să obținem vitamina E din surse alimentare naturale, cum ar fi nuci, semințe și uleiuri vegetale, în loc să luăm suplimente de vitamina E.

Dr. Anna Letyagina, endocrinolog și nutriționist de la Clinica SM din Sankt Petersburg împărtășește ceea ce este important de știut despre acest nutrient, potrivit Actualno.

„În primul rând, este necesar să știți că vitamina E este solubil în grăsimi. Se absoarbe în peretele intestinal cu ajutorul acizilor biliari, intră în limfă, iar de acolo în sânge. Substantele speciale, lipoproteinele de joasa densitate, sunt responsabile de transportul acesteia in organism.

Principalul avantaj al vitamina E sunt proprietățile sale antioxidante puternice. Substanța încetinește oxidarea acizilor grași polinesaturați, care fac parte din membranele celulare. Interacționând cu acizii, substanța în cauză este înglobată în membrane și protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Proprietățile antioxidante ale substanței o fac indispensabilă pentru prevenirea cancerului, a proceselor inflamatorii cronice și în general pentru păstrarea tinereții organismului.

Vitamina E joacă un rol important în prevenirea aterosclerozei și trombozei. Afectează celulele vasculare și împiedică atașarea trombocitelor de mucoasa interioară a arterelor.

Acest lucru reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și plăcilor aterosclerotice în vase. Această substanță solubilă în grăsimi este, de asemenea, implicată în producerea hemoglobinei proteice. De aceea, monitorizarea nivelului acestuia este atât de importantă în caz de deficit de fier și predispoziție la anemie.

Substanța are și un efect benefic asupra țesutului hepatic. Potrivit cercetărilor, consumul regulat al alimentelor care îl conțin reduce riscul de a dezvolta steatohepatoză cu 30-40%”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel