Aceasta este una dintre cele mai importante vitamine pentru ficat

Vitamină pentru ficat. Ficatul are nevoie de anumite vitamine pentru a-și îndeplini funcțiile în mod corespunzător. Printre aceste vitamine se numără:

  • Vitamina A: Aceasta ajută la menținerea sănătății ficatului și la regenerarea țesuturilor hepatice.
  • Vitaminele din complexul B: Aceste vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12) sunt esențiale pentru metabolismul normal al ficatului și pentru producerea de enzime hepatice.
  • Vitamina C: Aceasta are un efect antioxidant, protejând ficatul de radicalii liberi și de stresul oxidativ.
  • Vitamina D: Aceasta ajută la absorbția calciului și la prevenirea acumulării excesive de grăsime în ficat.
  • Vitamina E: Aceasta susține funcționarea normală a ficatului și protejează celulele hepatice de stresul oxidativ.

De asemenea, vitamina E poate fi benefică în tratamentul anumitor afecțiuni hepatice, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică (NHGNA).

Sursă foto: Getty Images

Suplimentele de vitamina E nu sunt recomandate tuturor

Cu toate acestea, este important să menționăm că suplimentele de vitamina E nu sunt recomandate pentru toți oamenii și ar trebui luate sub supraveghere medicală, în special în cazul celor cu afecțiuni hepatice. De asemenea, este ideal să obținem vitamina E din surse alimentare naturale, cum ar fi nuci, semințe și uleiuri vegetale, în loc să luăm suplimente de vitamina E.

Dr. Anna Letyagina, endocrinolog și nutriționist de la Clinica SM din Sankt Petersburg împărtășește ceea ce este important de știut despre acest nutrient, potrivit Actualno.

„În primul rând, este necesar să știți că vitamina E este solubil în grăsimi. Se absoarbe în peretele intestinal cu ajutorul acizilor biliari, intră în limfă, iar de acolo în sânge. Substantele speciale, lipoproteinele de joasa densitate, sunt responsabile de transportul acesteia in organism.

Principalul avantaj al vitamina E sunt proprietățile sale antioxidante puternice. Substanța încetinește oxidarea acizilor grași polinesaturați, care fac parte din membranele celulare. Interacționând cu acizii, substanța în cauză este înglobată în membrane și protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Proprietățile antioxidante ale substanței o fac indispensabilă pentru prevenirea cancerului, a proceselor inflamatorii cronice și în general pentru păstrarea tinereții organismului.

Vitamina E joacă un rol important în prevenirea aterosclerozei și trombozei. Afectează celulele vasculare și împiedică atașarea trombocitelor de mucoasa interioară a arterelor.

Acest lucru reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și plăcilor aterosclerotice în vase. Această substanță solubilă în grăsimi este, de asemenea, implicată în producerea hemoglobinei proteice. De aceea, monitorizarea nivelului acestuia este atât de importantă în caz de deficit de fier și predispoziție la anemie.

Substanța are și un efect benefic asupra țesutului hepatic. Potrivit cercetărilor, consumul regulat al alimentelor care îl conțin reduce riscul de a dezvolta steatohepatoză cu 30-40%”.

 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra