marți, mai 17, 2022

Poluarea a ajuns la un nivel foarte înalt, mai ales în ultimii ani. Foarte mulți factori contribuie la poluarea în exces, precum această greșeală din bucătărie pe care o putem evita cu ușurință.

Poluarea afectează mediul și, implicit, sănătatea noastră. Alterarea mediului înconjurător implică, de fapt, distrugerea calității de viață și a condițiilor care ne mențin sănătoși și puternici.

Te-ar mai interesa: Ocluzia intestinală. De ce este o urgență medicală...

Aruncarea uleiului în locuri nepotrivite, precum canalizarea sau chiar natura este una dintre cele mai mari greșeli când vine vorba de poluare.

Cât de mult poluează uleiul alimentar?

Uleiul alimentar uzat este unul dintre cei mai mari poluatori de mediu, dar, din păcate, mulți români îl aruncă în canalizare sau chiar în natură. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, ceea ce face ca, inclusiv îndepărtarea sa din stațiile de epurare, să fie costisitoare. În cazul în care este colectat, acesta poate avea, însă, valoare în industria energetică., notează RRA.

Uleiul alimentar uzat este o substanță toxică pentru mediu, iar cel mai grav efect este poluarea apelor subterane sau de suprafață, unde reduce nivelul de oxigen și astfel distruge plantele și animalele.

Te-ar mai interesa: Vitamina D, inutilă pentru organism dacă nu ai ace...

Dacă este aruncat la canal, uleiul colmatează țevile sau îngreunează filtrarea în stațiile de epurare, ceea ce înseamnă bani aruncați pentru diverse intervenții, însă dacă o localitate nu are stație de epurare – și sunt multe astfel de cazuri – uleiul ajunge tot în natură, de unde și nevoia de a-l colecta separat, însă nu există încă un program național sau local coordonat de autorități.

Te-ar mai interesa: Alimentul pe care nu trebuie să îl arunci dacă a e...

Cum eviți poluarea?

Totuși, există soluții dacă suntem dispuși să le acceptăm, iar ghidul asociației ”Energia inteligentă” indică diverse puncte de colectare, inclusiv companii care vin să ți-l ia de acasă.

În București, spre exemplu, reprezentanții proiectului „Oli” au făcut primul centru de colectare al uleiului uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare și pun la dispoziție vase speciale și transport gratuit. La fel și diverse alte companii. În țară, uleiul poate fi predat la unele benzinării Mol, iar la OMV primeşti și o cafea pentru doi litri de ulei uzat. Apoi el poate fi predat la diverse magazine mari din toată țara, cum sunt Carrefour și Auchan.

Te-ar mai interesa: Ficatul gras poate evolua nedetectat ani de zile! ...

În fine, există multe alte companii și campanii care pot prelua uleiul uzat și tot ceea ce trebuie să faceți este să vă informați pe internet, începând cu pagina asociației ”Energia inteligentă” sau pe goldsite.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private