Sari la conținut

Această legumă ieftină e leac pentru zeci de boli

Nelipsit de la mesele noastre încă din secolul al XVI-lea, banalul cartof a ajuns în prezent să fie de un real ajutor în tratarea a zeci de boli. Bogat în potasiu, el dezintoxică organismul, contribuie la eliminarea acidului uric, ne scapă de neplăcutele insomnii sau de crampele de origine nervoasă.

Micşorează nivelul colesterolului

Legumă aparent banală, cartoful reprezintă o sursă excelentă de betacaroten, substanţă antioxidantă absolut necesară organismului uman. Un singur cartof ne furnizează mai mult decât doza zilnică recomandată de vitamina A, o treime din doza zilnică recomandată de vitaminele C şi B6, precum şi foarte mult potasiu şi fier, dar şi vitamina K, antihemoragică şi antianemică, şi sulf, care are rolul de a combate seboreea. Consumaţi cu tot cu coajă, cartofii sunt o sursă extraordinară de fibre solubile şi insolubile, ceea ce ajută la diminuarea colesterolului. Cartoful contribuie totodată la eliminarea acidului uric, fiind indicat în gută, artroză şi reumatism. Slab hipnotic, dar şi calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele care suferă de insomnii, crampe sau tuse, pe fond nervos. Mai mult, cartofii determină o ameliorare a stării generale a celor suferinzi şi favorizează cicatrizarea rănilor. Copt în cenuşă, cartoful este indicat chiar şi diabeticilor, păstrându-şi atît savoarea, cât şi calităţile nutritive.

Ideal în cure de slăbire
Medicina modernă atestă faptul că această legumă este recomandată cu succes şi persoanelor predispuse la îngrăşare, cartoful înlesnind funcţiile intestinale. Aşadar, consumul în fiecare a zi a unui kilogram de cartofi natur, fără grăsime sau alte alimente, vă poate scăpa uşor de kilogramele în plus. Cartofii trebuie consumaţi copţi, la cuptor sau fierţi, cu foarte puţină sare. Atenţie însă, cartofii fierţi nu au voie să fie consumaţi mai târziu de 24 de ore, deoarece îşi pierd calităţile nutritive! Porţiunile verzi ale cartofilor nu se consumă, deoarece sunt toxice pentru organism.

Vindecă ulcerul gastric
„Medicamentul” numărul unu în tratarea acidităţii gastrice şi a ulcerelor gastrice a fost şi va rămâne sucul de cartofi cruzi, acesta fiind totodată şi antispastic, diuretic şi emolient. Mod de preparare: se iau doi-trei cartofi mari, se curăţă, se spală, apoi se rad prin răzătoarea mică şi se adaugă o ceaşcă de apă. Se amestecă, se lasă cinci minute, se mai amestecă o dată şi se strecoară zeama printr-un tifon. Se storc bine cartofii, care apoi se aruncă. Zeama obţinută se lasă 15 minute într-un vas să se decanteze.
Amidonul se lasă pe fundul vasului, iar apa se scurge cu grijă. Cum se procedează: puneţi seara într-un pahar două degete cu suc de cartofi şi completaţi apoi cu apă caldă. Beţi dimineaţă pe stomacul gol. Pentru a da un gust mai plăcut, puteţi folosi în locul apei calde supă de legume strecurată în prealabil. Sucul de cartofi este un excelent remediu şi pentru cei care suferă de artrită, hepatită şi litiază biliară, constipaţie sau hemoroizi. Totodată, amidonul conţinut de sucul de cartofi este un antiinflamator de excepţie în bolile gastrointestinale, fiind folosit cu succes în intoxicaţiile cu substanţe toxice.

 Reduce transpiraţia abundentă a picioarelor
Din bătrâni se ştie că banalele cataplasme cu cartofi au rolul de a dezinflama gâtul şi de a calma durerile puternice. O jumătate de kilogram de cartofi se fierb foarte  bine în coajă, apoi se pun într-un şervet de bumbac şi se zdrobesc foarte bine. Se înfăşoară gâtul într-un prosop, iar cartofii se aşază deasupra, se lasă să acţioneze până când cartofii s-au răcit.

Cartoful este şi un remediu extraordinar pentru persoanele care suferă de crăpături ale pielii, arsuri sau degerături. Cum se procedează: se rad câţiva cartofi cruzi, se amestecă bine cu o linguriţă cu miere sau cu ulei de măsline, apoi se fixează pe locul afectat. Se lasă să acţioneze două ore.

În caz de pecingine luaţi un cartof crud, daţi-l prin mixer şi lăsaţi-l să acţioneze zece minute, apoi clătiţi din abundenţă. Rezultatul este uimitor.  Pentru a uita de existenţa negilor, puneţi cartofi cruzi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.  Persoanele care suferă de transpiraţie abundentă a picioarelor pot folosi făină de cartofi. Pudraţi picioarele în fiecare sea­ră după spălare.  În cazuri de dureri de sciatică sau de dureri reumatice fierbeţi 100 g de cartofi într-o jumătate de litru de apă, apoi pasaţi bine. Pasta se întinde pe o bucată de tifon şi se aplică pe locul dureros.

Chinuitoarele dureri de sân ale tinerelor mame care alăptează dispar foarte repede prin aplicări locale de cartofi cruzi şi raşi, sub formă de cataplasmă. După aplicaţii se spală sânul foarte bine.  O excelentă valoare terapeutică o au şi frunzele cartofului.

Mod de folosire: 15 g frunze se fierb în trei sferturi de litru de apă timp de cinci minute, apoi se strecoară. Soluţia obţinută se îndulceşte cu miere şi se bea între mese. Are un efect extraordinar în stoparea tusei.  În cazul durerilor de cap beţi de trei ori pe zi câte un sfert de pahar cu suc cald de cartofi.  Contra paraziţilor intestinali consumaţi timp de trei zile, în fiecare seară, o salată de cartofi în care puneţi o linguriţă cu nucă.

Alungă durerile de cap

Dacă suferi de dureri de cap şi de migrene, cartofii sunt leacul ideal. Poţi să pui rondelele de cartofi pe frunte, în cazul migrenelor. De asemenea, mai poţi face un suc de cartofi. Bei câte u sfert de cană, de trei ori pe zi. Sucul este ideal şi pentru calmarea tusei.

Buni contra insomniei

Sucul de cartofi este un  bun remediu  contra afecţiunilor hepato-biliare. Bea 2 pahare de suc obţinut din cartofi roşii pe zi, timp de o lună, după care faci o pauză de patru săptămâni.

Beneficii în cazul bolilor hepato-biliare aduce şi salata de cartofi cruzi raşi sau fierţi pe jumătate, în care adaugi puţin ulei de măsline, dar şi decoctul din coji.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel