Sari la conținut

Această legumă ieftină este cea mai utilă pentru inimă și sânge. Efectele pot ajuta și în tratamentul tumorilor canceroase

sfecla rosie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
beneficiile consumului de sfecla rosie

După mulți ani de cercetare, oamenii de știință au descoperit că o legumă ieftină este cea mai utilă pentru inimă și sânge. Ei spun că reduce inflamația, îmbunătățește sănătatea inimii , compoziția sângelui și vâscozitatea.

Sfecla roșie este un plus de dorit pentru orice fel de mâncare datorită culorii sale atractive. Este o legumă ieftină, versatilă, sățioasă și sănătoasă. Potrivit The Health Site, sfecla este bogată în antioxidanți, fibre și multe vitamine și minerale.

Sfecla rosie – beneficii pentru sanatate

sfecla roșie scade tensiunea
Sursă foto: Getty Image/ Shutterstock

Potrivit sursei, această legumă nu este doar bogată în fibre, ci conține și calciu, vitamina C, fier, potasiu și magneziu. În plus, sfecla conține doi compuși speciali care luptă împotriva inflamației: nitrații și betalienii.

Sfecla roșie conține cantități mari de bor, mangan și fier – aceste oligoelemente joacă un rol important în hematopoieza și îmbunătățesc compoziția sângelui. Sfecla roșie crește nivelul de hemoglobină din sânge și ajută la refacerea pierderilor de sânge din organism, ceea ce este deosebit de important pentru femei în timpul menstruației.

Un studiu  din 2021 publicată în Journal of Food Science & Nutrition arată rolul benefic al nitraților din dietă în controlul tensiunii arteriale. Potrivit unei analize a șapte studii, nitrații din sucul de sfeclă roșie scad tensiunea arterială sistolică la persoanele cu hipertensiune arterială.

Efectele antioxidante ale sfeclei pot ajuta și în tratamentul tumorilor canceroase

Oamenii de știință notează că efectele antioxidante ale sfeclei pot ajuta și în tratamentul tumorilor canceroase. Unele studii arată că combinarea medicamentelor speciale cu suc de sfeclă roșie atenuează afectarea inimii și crește eficacitatea medicamentului. Sfecla roșie conține multe vitamine și oligoelemente.

Acidul ascorbic din acesta acționează pentru a susține imunitatea: întărește organismul, protejează împotriva răcelilor. Un pahar de suc de sfeclă roșie proaspăt stors cel puțin o dată pe săptămână și nasul care curge vă va înconjura, adaugă publicația.

Cunoscută pentru efectul său diuretic și laxativ, sfecla stimulează întregul tract gastrointestinal, restabilește funcția intestinală, ajută la combaterea constipației, curăță organismul de deșeuri și toxine și reglează metabolismul.

Adăugați salată de sfeclă fiartă la prânz sau la cină – și digestia dumneavoastră va funcționa ca un ceas! Sfecla roșie conține o cantitate mare de antioxidanți. Acestea protejează celulele de radicalii liberi, mențin tinerețea pielii și previn îmbătrânirea prematură a organismului.

Consumul regulat de sfeclă are un efect benefic nu numai asupra aspectului dumneavoastră, ci și asupra stării sistemului nervos. Sunt sfecla dăunătoare sănătății? Publicația afirmă că nu există contraindicații serioase pentru consumul de sfeclă.

În general, este un aliment sănătos care oferă beneficii. De asemenea, sfecla este cunoscută ca fiind bogată în compuși naturali ai plantelor numiți oxalați. Consumul de sfeclă poate fi un factor în dezvoltarea anumitor tipuri de pietre la rinichi, potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi din SUA. Acest lucru se aplică numai persoanelor predispuse la formarea de pietre.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel