Din cuprinsul articolului
Un nou studiu evidențiază rolul unei vitamine importante în prevenirea cancerului colorectal. Fără îndoială, dieta joacă un rol semnificativ în prevenirea acestui tip de cancer.
Alimentele bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți pot proteja împotriva cancerului, în timp ce alimentele sărace în fibre, procesate și grase pot crește șansele.
Cancerul colorectal, influențat în mare măsură de factorii de stil de viață, este în creștere rapidă în rândul tinerilor. Această creștere îngrijorătoare ar putea fi atribuită unor factori precum stilul de viață inactiv, obiceiurile alimentare nesănătoase, consumul de alcool și fumatul. Conform Societății Americane de Cancer, factorii de stil de viață pot influența riscul de cancer colorectal cu 55%.
Aceasta înseamnă că majoritatea riscului de cancer colorectal sau de colon poate fi redus prin efectuarea unor schimbări adecvate în rutina zilnică, fie că este vorba de dietă sau de regimul de exerciții fizice.
Vitamina comună ce reduce riscul de cancer de colon
Într-o analiză a mai multor studii efectuate în trecut, publicată în Nutrients, în aprilie 2025, oamenii de știință au analizat datele studiilor privind cancerul colorectal și vitamina D. Analiza discută rezultatele a aproximativ 50 de studii pe oameni.
Participanții care fie aveau cancer colorectal, fie aveau un deficit documentat de vitamina D au fost luați în considerare. Au fost incluse și cazurile în care unei persoane i s-a administrat un supliment de vitamina D.
Cercetătorii au remarcat rolul semnificativ pe care îl joacă vitamina D în organism, inclusiv în comunicarea celulelor nervoase, gestionarea tensiunii arteriale și prevenirea infecțiilor respiratorii.
De asemenea, contribuie la menținerea sănătății intestinale, a hormonilor tiroidieni, a nivelului de zahăr din sânge și la reducerea efectelor nocive ale îmbătrânirii.
Vitamina D, cunoscută și sub numele de vitaminele soarelui, acționează și ca antioxidant, reduce inflamația, suprimă răspunsul autoimun și susține funcția imunitară a celulelor.
Cercetătorii au menționat, de asemenea, un studiu anterior în care s-a sugerat că vitamina D inhibă creșterea necontrolată a celulelor și formarea de noi vase de sânge care hrănesc celulele canceroase, fenomen numit angiogeneză, și promovează apoptoza – uciderea celulelor anormale.
Rolul vitaminei D în prevenirea cancerului de colon
În ciuda unor dovezi contradictorii, s-a constatat că deficitul de vitamina D este puternic legat de un risc crescut de cancer colorectal, deoarece lipsa vitaminei D poate duce la inflamație intestinală, ceea ce ar putea promova progresia cancerului colorectal.
Oamenii de știință vorbesc despre o meta-analiză a 31 de studii originale, în special în care, în comparație cu cel mai mic aport alimentar de vitamina D (10 ng/ml), cea mai mare cantitate (80 ng/ml) a arătat o reducere cu 25% a riscului de cancer colorectal.
Studiul Nurses’ Health, de exemplu, a constatat că femeile cu cel mai mare aport de vitamina D au avut un risc cu 58% mai mic de cancer colorectal (CCR). În mod similar, Studiul Iowa Women’s Health a arătat un risc de cancer colorectal redus cu aproximativ 50% cu un aport ridicat de calciu și vitamina D. Studiul spaniol PREDIMED și studiile care au utilizat suplimente de vitamina D au raportat rezultate comparabile.
O altă modalitate prin care vitamina D poate ajuta la prevenirea cancerului colorectal este prin prevenirea polipilor, au descoperit cercetătorii.
Un studiu canadian la care au participat 1.409 persoane a constatat că suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce riscul de cancer colorectal cu 33% și riscul de polipi adenomatoși cu risc ridicat cu 43%.
De ce mulți oameni au deficit de vitamina D
Mulți oameni au deficit de vitamina D din cauza expunerii limitate la soare, în special în climatele mai reci sau printre cei care își petrec cea mai mare parte a timpului în interior.
În plus, persoanele cu pielea mai închisă la culoare produc mai puțină vitamina D din lumina soarelui, iar capacitatea organismului de a o sintetiza scade odată cu vârsta.
Deoarece majoritatea dietelor nu oferă cantități suficiente, suplimentarea sau expunerea regulată la soare sunt adesea necesare pentru a menține niveluri sănătoase. Vegetarienii pot avea opțiuni limitate pentru alimentele bogate în vitamina D, având în vedere că majoritatea provin din surse animale.
Studiul ne ajută să înțelegem unul dintre factorii de risc pentru cancerul colorectal – deficitul de vitamina D. Specialiștii recomandă adoptarea unor modele alimentare sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, care este, de asemenea, bogată în vitamina D și alți nutrienți antiinflamatori. Alimentele din dietă includ fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale, pește, lactate și grăsimi sănătoase.
Persoanele care doresc să adauge mai multă din această vitamină a soarelui trebuie să adauge în dietă gălbenușuri de ou, pește gras precum somonul, pera de oțet, macroul și sardinele și ciuperci. Vegetarienii care s-ar putea trezi cu opțiuni limitate ar trebui să opteze pentru lactate fortificate și suc de portocale.