luni, octombrie 25, 2021

Alimente care hrănesc celulele canceroase. Un studiu de peste 9 ani a tras linie și a dat verdictul. E cunoscută relația de prietenie dintre zahăr și cancer, dar până acum nu s-a dat o confirmare clară.

Însă savanții au făcut o descoperire uluitoare, după un studiu care a durat 9 ani.

Scopul studiului a fost de a demonstra ce efecte sunt asupra metabolismului. Cunoaștem că aproape toate celulele din corp au nevoie de energie, pe care și-o iau din alimente. Dar și celulele canceroase au nevoie de zahăr pentru a crește. Ele absorb mult mai multă glucoză decât celulele sănătoase și procesul de transformare a glucozei în acid lactic este mult mai mare.

Zahărul, alimentul care hrănește celulele canceroase

Savanții îl numesc ”efectul Warburg” și spun că are legătură cu creșterea accelerată

a celulelor canceroase, dar nu se știe deocamdată dacă acest efect este simptom sau cauză pentru cancer.

S-a propus tăierea de pe listă a zahărului, ca să nu mai hrănească celulele canceroase, dar nu există posibilitatea de a trimite energie doar la celulele sănătoase.

De aceea, mecanismul biologic din spatele metabolismului glucozei este important. Acolo e cheia ”înfometării” celulelor cancerigene, în timp ce cele sănătoase să funcționeze. Încă nu s-a ajuns acolo, dar acest studiu i-a dus pe cercetători cu un pas mai aproape.

”Studiile noastre au arătat cum consumul constant de zahăr

hrănește celulele cancerigene și le dezvoltă”, a declarat cercetătorul Johan Thevelein, de la Universitatea de prestigiu Leuven, Belgia. ”Descoperirea noastră reprezintă o verigă importantă pentru viitoarele studii, care vor putea avea o țintă precisă și relevantă.”

Echipa de cercetare a publicat studiul în publicația ”Nature Communications.”

Cum să scapi de dependența de zahăr

Poți reduce consumul de zahăr prin înlocuirea lui cu alimente sănătoase care îți vor satisface pofta de dulce.

Uleiul de cocos, nu numai că este sănătos și are un conținut ridicat de grăsimi saturate, dar te

poate ajuta să scapi de pofta de dulce. După masă, înlocuiește desertul cu două linguri de ulei de cocos. Îți va potoli nevoia de dulciuri și îți va menține starea de sațietate timp de patru, cinci ore, scrie The Independent.

Ceaiul de lemn dulce, fără calorii și zahăr, te va ajuta să sari peste desertul poftit.

Cartofii dulci sunt delicioși și savoarea lor îți va satisface pofta de dulce. Taie-i felii, unge-le cu ulei de cocos și presară scorțișoară deasupra înainte de a-i prăji. Vei obține un desert delicios.

Ciocolata neagră, un desert sănătos

Nu au aceeași textură sau gust ca prăjiturile preferate,

dar morcovii au dulceață naturală și aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Taie-i felii și lasă-i la îndemână pentru o gustare sănătoasă.

Untul de nuci, precum migdale sau caju, are o dulceață naturală și reprezintă o sursă bogată de grăsimi bune și proteine, menținând starea de sațietate pentru mult timp.

Ciocolata neagră, cu 85% cacao, este sănătoasă și poate fi un aliat foarte bun în dieta de slăbit.

Ultimele stiri