Sari la conținut

Acest aliment e otravă pe pâine și trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi. Avertizarea unui medic oncolog

cancer
Sursa foto: health.harvard.edu
Cancer

Alimentul cancerigen pe care ar trebui să-l evităm cu toții. Deși cauza precisă a cancerului nu a fost încă identificată, iar norocul joacă un rol semnificativ în apariția bolii, există anumiți factori de risc care pot fi controlați pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta această afecțiune.

Într-un interviu pentru EVZ.RO, oncologul Cătălin Costovici a discutat despre motivul pentru care apare cancerul și ce măsuri putem lua pentru a ne proteja.

„Cancerul este ca o ruletă rusească în care suntem cu toții implicați. Fiecare dintre noi poate dezvolta cancer la un moment dat. Depinde de noroc. Majoritatea cazurilor sunt rezultatul hazardului pur”, a explicat medicul.

Impactul alimentelor procesate asupra sănătății

Totuși, există anumite tipuri de cancer, în special cele digestive, care sunt strâns legate de dieta noastră, mai ales de consumul excesiv de alimente procesate. Oncologul atrage atenția că, pentru a ne reduce riscul de cancer, ar trebui să eliminăm complet carnea procesată din alimentație. ”

”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Și pâinea are stabilizatori, emulgatori și o grămadă de lucruri”, a atras atenția oncologul.

Procesarea alimentelor nu doar că implică aditivi dăunători, dar aceste substanțe, consumate pe termen lung, se acumulează în organism, provocând daune majore. „Practic, consumăm otravă sub formă de alimente procesate”, subliniază medicul. În plus, chiar și pâinea, un aliment de bază, conține stabilizatori și emulgatori care contribuie la acest efect nociv.

Stresul zilnic agravează situația

Pe lângă dieta nesănătoasă, stresul constant la care suntem expuși zi de zi joacă și el un rol important în creșterea riscului de cancer. „Combinația dintre o alimentație nesănătoasă și stres cronic este un adevărat ‘cocktail’ periculos care poate duce la apariția cancerului”, a avertizat dr. Cătălin Costovici.

În ceea ce privește pacienții diagnosticați cu cancer, medicul a vorbit despre importanța unei alimentații echilibrate, care să includă carne și lactate. În pofida unor teorii care sugerează că pacienții cu cancer ar trebui să evite aceste alimente, dr. Costovici consideră că acestea sunt esențiale.

„Teoria conform căreia pacienții oncologici ar trebui să renunțe la carne și lactate este pur și simplu o fantezie fără bază științifică. Pacienților le recomandăm să adopte o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, dar care să includă și carne.”

Carnea este o sursă importantă de proteine, esențială în special pentru pacienții supuși tratamentelor oncologice intense. Proteina animală, în special, este de calitate superioară și ajută la refacerea organismului, inclusiv a sistemului hematologic, astfel încât pacienții să poată continua tratamentele ulterioare fără probleme.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel