Sari la conținut

Acest aliment pe care orice român îl are în cămară luptă cu cancerul și încetinește îmbătrânirea

Se spune că varza murată este ca un medicament natural împotriva multor afecţiuni.

Medicii o laudă pentru faptul că are în compoziție compuşi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vitamnele A, C, E, zinc), fibre alimentare care combat constipaţia şi detoxifică colonul, minerale (potasiu, magneziu, calciu).

Acidul lactic generat de microflora spontană este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru întărirea sistemului imunitar.

Varza murată luptă împotriva cancerului

Se ştie că broccoli, varza şi conopida sunt alimente excelente care ajută la prevenirea cancerului. Un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului. S-a constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. De asemenea, s-a constatat că glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

Varza murată tratează ulcerul

S-a dovedit că varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Sucul de varză crudă s-a dovedit că reprezintă un tratament eficient pentru ulcerul peptic, iar varza murată reprezintă o altă sursă de vitamina U.

Varza murată este o bună sursă de vitamina C

De-a lungul istoriei, varza murată a fost considerat un aliment necesar în călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut – o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.

Atenție dacă suferiți de hipertensiune!

Persoanele care suferă de hipertensiune, de boli de inimă sau de afecţiuni ale rinichilor ar trebui să evite murăturile în saramură. Le pot alege, în schimb pe cele în oţet sau pot reduce cantitatea de sare prin sterilizarea borcanelor.

„Au un conţinut mare de sare şi ar trebui evitate de către hipertensivi. Sunt alimente fermentate şi trebuie să fie evitate şi de persoanele care suferă de colită de fermentaţie”, avertizează nutriţionistul Ștefan Ionuț.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel