Sari la conținut

Acest aliment sănătos poate produce cea mai gravă formă de cancer de piele. Avertismentul experților

Sursa: Unsplash

Acest aliment sănătos poate produce cea mai gravă formă de cancer de piele. Avertismentul experților

În special când vine vorba de cancer, tot ceea ce ține de nutriție și bolile au o asociere puternică. În timp ce carnea roșie este legată de un risc mai ridicat de cancer colorectal, iar alcoolul de cancerul de sân; alternativ, alimente precum conopida scad riscul de cancer la ficat.

Dar, potrivit unor noi cercetări, alimentele sănătoase sunt asociate cu un risc crescut de melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele.

Acest aliment sănătos poate produce cea mai gravă formă de cancer de piele

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cancer Causes & Control, experții au comparat datele privind consumul de pește și melanom la 500.000 de participanți.

Ei au descoperit că consumul mare de pește este asociat cu un risc ridicat de melanom malign și melanom în stadiul 0.

Această corelație a fost deosebit de relevantă pentru consumul de pește în general și în special pentru ton și pește neprăjit. Peștele prăjit, pe de altă parte, ar putea reduce șansele de melanom malign.

„Nu este clar de ce consumul de pește ar putea afecta riscul unei persoane de a dezvolta melanom”, a spus Eunyoung Cho, profesor asociat de dermatologie la Universitatea Brown și autorul principal al studiului.

„Credem că nu este vorba de pește în sine, ci probabil un contaminant din pește”, a spus ea.

Alte studii au descoperit că oamenii care mănâncă mai mult pește au niveluri mai ridicate de metale grele, cum ar fi mercur și arsen, în organism. Acești contaminanți sunt, de asemenea, asociați cu un risc mai mare de cancer de piele.

Cu toate acestea, studiul nu a măsurat nivelurile de contaminanți la participanți și sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora această legătură, au precizat specialiștii.

Este înțelept să renunți cu totul să mănânci pește?

Relația dintre alimente și cancer este una complicată, prin urmare, abținerea totală de la pește nu poate fi numită înțeleaptă, deoarece riscul de îmbolnăvire este influențat de mai mulți factori, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și antecedentele familiale.

Melanomul poate fi chiar declanșat de un istoric de arsuri solare, prea multe alunițe sau petrecut prea mult timp la soare.

Consumul de pește, pe de altă parte, ar putea fi asociat cu mai multe beneficii pentru inimă, greutate corporală și riscul de boli cronice.

Bogat în acizi grași omega-3, peștele ar putea îmbunătăți vederea, sănătatea pielii și a părului, atenuând în același timp inflamația.

În mod concludent, experții au clarificat că studiul sugerează un risc crescut de melanom. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că consumul de pește ar putea duce la cancer. Prin urmare, este recomandat să faceți alegerile corecte și să mâncați cu moderație.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: